Додик: „Олуја“ – злочиначки подухват спроведен с циљем уништења Срба

04.08.2018 Актуелно

 

Додик је оцијенио да је страдање Срба у „Олуји“ било „олујно“, да су читаве породице нестале, страдале су жене, дјеце и цивили, а да правда још није задовољена.

Обраћајући се присутним у Бачкој Паланци на централној манифестацији Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у „Олуји“, Додик је истакао да је етничко чишћење Срба у овој војној акцији омогућено уз асистенцију Запада и велике и моћне машинерије НАТО-а, који је дао „зелено свјетло“ хрватској војсци и омогућио да се деси најстрашније етничко чишћење.

„Нема правде тамо гдје злочинац дијели правду, иако ми Срби у својој наивности мислимо да је то могуће“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су „уз интервенцију“ у Хашком трибуналу ослобођени хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач, те да је остала само првостепена пресуда да је „Олуја“ злочиначки подухват учињен да би се Срби очистили са тог простора.

Предсједник Српске је истакао да тражи увијек у себи снагу да разумије оно што се десило српском народу који је страдао, не само у „Олуји“ већ и раније у 20. вијеку када је нестало пола популације.

„Наш народ је страдао зато што су његове комшије трагале за својим незавршеним идентитетом“, поручио је Додик и додао да су усташе и НДХ, кроз свој државни пројекат, убијали Србе и формирали чак и логор за дјецу у којој су убијана и покрштавана.

Предсједник Српске је подсјетио да су Србе тјерали у Јасеновац, Јадовно, Паг, убијали на Гаравици у Шушњарима, Старој Градишци и Броду на Дрини.

Он се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је својим ауторитетом покренуо обиљежавање Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у „Олуји“, јер је до прије пет година изгледало да је све препуштено забораву.

Предсједник Српске је поручио да треба осмислити националну и државну политику уједињена и окупљања Срба и да је увјерен да ће Срби у овом вијеку наћи снагу да обједине своје државне просторе.

Додик је рекао да се свијет данас промијенио и да дјелује да би Срби могли са више права да траже своја права, граде свој национални и државни идентитет оличен у Србији и Републици Српској као државама.

„Да градимо свој национални и државни идентитет и кроз Српску православну цркву и нашу вјеру, славу, писмо и језик. Данас се морамо окупити, јер овој генерацији и политичком руководству припада да осмисле националну и државну политику у овом вијеку и да то буде политика уједињења и окупљања, а не политика раздвајања“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће Срби у овом вијеку наћи снагу да обједине своје државне просторе, ријеше проблеме који су пред Србијом као државом, да се окупе око идеје да се обезбиједи правично рјешење за питање Космета.

Додик је замолио Вучића да у ономе што ради уложи сву могућу енергију и заштити и Србе у Републици Српској.

„Ми волимо Србију, доживљавамо је својом земљом. Ми Републику Српску и Србију видимо као јединствен простор, државни и политички. Вјерујем да на то имамо право, да у то вјерујемо, да имамо право да се и око тога не сложимо, али немамо право да изгубимо снагу Српске, српског народа, да изгубимо снагу Србије“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио Србији што је била уточиште за сваког Србина ма гдје био и што је то и данас, додајући да је Србија идентитет свих Срба ван матице.

„Србија је јасно била гаранција и онда када је било потребно да наш народ овдје нађе сигурно уточиште. Србија је изгледала као далек, али достижан циљ и спас за многе“, рекао је Додик.

Он је навео да Срби данас гледају у Србију и да српски народ, иако је страдао, има двије важне ствари у свом националном, политичком и државном смислу – јаку и моћну Србију и Републику Српску.

Додик је навео да је слобода Срба увијек зависила и била сигурна само гдје су Срби имали државу.

„Зато ми данас Републику Српску живимо као државу српског народа“, рекао је Додик, наводећи да су данас Срби свјесни огромне политичке, државне, националне и народне заблуде која се звала Југославија.

Он је рекао да Република Српска нема право ни на једну историјску, националну, државну и народну заблуду.

„Зато смо окренути Републици Српској, а не неким наметнутим идентитетима које желе да нам обезбиједе, да пришију етикете да смо Босанци, да причамо босански, да нам се тако зове језик и писмо. Ми то нисмо. Ми смо Срби. Желимо мир и слободу, желимо да живимо са другима. Не желимо да узмемо ништа од других, али смо спремни да бранимо оно што је Република Српска“, истакао је Додик.

Напомињући да се сутра у Хрватској слави „Олуја“, Додик је рекао да му је за утјеху то што негдје на крају своје душе може да нађе нешто што му даје не само снагу, него мали цинизам да каже да ће сутра Хрвати стајати мирно пред химном коју је написао Србин, чији је гроб у Новом Саду.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у „Олуји“ је протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција „Олуја“ је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Архива