Додик: Албанци би могли да утичу на будућност Србије, ако се врати цијело Kосово

13.08.2018 Актуелно

 

„Питање је да ли би грађани Србије на то пристали и да ли би Србија то могла да поднесе“, истакао је Додик.

Он је навео да би Албанци чинили 20 одсто бирачког тијела и добили трећину посланичких мандата у Скупштини Србије, а можда и најзначајније државне функције, као што су мјесто предсједника или премијера.

„Поштујући међународне стандарде, Албанцима би морали да дате 30 одсто мјеста у Скупштини Србије, па и битне државне позиције, попут премијера, предсједника парламента, државе… Албански језик морао би да се уведе и у парламент“, рекао је Додик за „Курир“.

Додик је истакао да је Косово и Метохија најзначајније питање за Србију и сваког Србина, гдје год се он налазио, те поновио приједлог да се сјевер ове покрајине припоји Србији.

„Сматрам да би четири општине са сјевера Косова требало да се реинтегришу у територијални састав Србије, али да се уједно обезбиједе сва права и највећи степен заштите српског народа и црквене имовине на Космету, као и да се за њу тражи нека врста екстериторијалности“, каже предсједник Српске.

Он је оцијенио да је створен утисак да су Албанци, наводно, власници Косова, али да је чињеница да у четири општине на сјеверу Космета доминира српско становништво, које није спремно тамо да буде мањина.

Архива