Додик: Истрајаћемо на доношењу декларације

03.08.2018 Актуелно

„Влада Републике Српске дала је сагласност за декларацију и чекамо да Србија крене даље. Србија сада има велику политичку позицију у вези са преговорима о Косову и Метохији. Наставићемо да радимо на декларацији, не да би се инатили око тога. Оно што су наша питања, наша сувереност, наша права – то ћемо учинити“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је Космет прворазредно политичко питање српског народа и државно питање Србије, које је раније било „изгубљено“ и које је предсједник Србије Александар Вучић успио да врати.

„Требало би сви да се у оквиру српског народа окупимо и видимо како ћемо се понашати у том случају. Ми из Републике Српске имамо одлучујућу причу око тога, јер нисмо признали /самопроглашено/ Косово“, напоменуо је предсједник Српске.

Он је навео да се у медијима појавила ранија изјава убијеног српског адвоката Драгослава Огњановића, који је рекао да је некадашњи високи представник у БиХ/ Педи Ешдаун, кријући ушао на Косово и да је рекао да га шаље некадашњи британски премијер Тони Блер да би „убијао Србе“, те да тај снимак постоји у Хашком трибуналу.

Говорећи о конститутивности Срба у ФБиХ, Додик је навео да је незадовољан због чињенице да није ријешено то питање које је увијек потенцирао, али да вјерује да ће бити ријешено убрзо.

Он је рекао да Влада Републике Српске има коректан однос према борачким категоријама и породицама погинулих бораца, те да је одговорност према тој категорији становништва видљива.

„У том погледу, друштво је учинило све што је могло, и више од тога да реагује на потребе људи и да их збрине у стамбеним објектима. Први програм је подразумијевао да више од 8.000 породица погинулих бораца буде смјештено у оквиру два сегмента – први је смјештајем у стамбене зграде, и нема општине гдје то нисмо урадили, а други је новчаним средствима довољним за изградњу куће. Тај пројекат смо завршили“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да постоје појединачни случајеви који нису обухваћени због процедуралних или неких других разлога, али ће и то бити учињено.

Додик је рекао да у општини Источно Ново Сарајево потребно изградити још 30 станова, додајући да би волио да то питање буде ријешено и да сви добију станове.

Архива