Додик: Циљ консултација политичко јединство

13.08.2018 Актуелно

Опозиција највјероватније неће ићи на данашње консултације, јер сматра да је тај извјештај усвојила Влада и да само она има дужност да исправи и промијени дијелове извјештаја.

Повод за консултације је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске која је заказана за сутра, а на којој ће једина тачка дневног реда бити информација о извјештају Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, који је написан 2004. године.

Истичући да покушава да изгради политичко јединство, Додик је нагласио да демантује приче да у вези с тим постоје неке скривене намјере и да је у питању предизборна прича.

„Најбоље би било да се нађемо сви за истим столом и да причамо о приступу. Не негирамо да су почињени злочини и над Бошњацима, али исто тако сматрамо да информација није цјеловита, јер не укључује злочине над Србима“, нагласио је Додик.

Додик је за „Глас Српске“ изјавио да из те информације, такође, треба искључити елементе за које је вријеме показало да нису тачни.

Предсједник Српске сматра да би за Републику било најбоље да се и представници опозиционих странака одазову позиву на састанак.

„Када неко гради национални консензус, ни не помишља да би било ко могао да остане изван тога. Не видим разлог да неко побјегне од овог питања. На крају крајева, они су били на власти када је та информација писана. Не да се сакрије било какав злочин, већ да се на основу доступних података са терена утврди нова информација, која ће моћи да послужи као релевантна за оцјену тих догађаја“, истакао је Додик.

Архива