Цвијановић: У Вашингтону остварени нови, изузетно важни контакти

01.08.2018 Актуелно

Цвијановићева каже да је њена обавеза као предсједника Владе да „отвара канале комуникације и води разговоре за које сматра да ће Српска од њих имати користи“.

„Много година смо заробљеници стереотипа и вјештачких теза о БиХ, а посебно о Српској. Моја обавеза је да испричам причу Републике Српске и да тражим саговорнике који желе да слушају. Не радим ништа на штету било кога другог. Доста је тога да Српска, о којој су лажну слику наметнули појединци који пишу извјештаје из појединих амабасада у БиХ, буде ухваћена у замку и да је третирају на начин који је недопустив шаблон“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је била усмјерена на контакте у оквиру Бијеле куће и људе у Трамповом окружењу, наводећи да је немогуће пронаћи адекватан контакт у оквиру Стејт департмента из више разлога, између осталог, и због матрице у коју покушавају да уклопе и Републику Српску.

„Ако они сматрају да им није корисно да причају са нама, онда и ми сматрамо да није корисно да причамо са њима. Они од нас траже уступке, хоће да слијепо слушамо све што каже Сарајево, они овдје имплементирају бошњачку политику, радећи на штету Срба и Хрвата и онога што пропагирају званична Бањалука и Мостар. Стејт департмент очито не жели да прича са нама, а ни ми се нисмо трудили да ту нешто посебно урадимо знајући да су баријере такве какве јесу. Губљење је времена објашњавати неке ствари, а да с друге стране наиђете на зид“, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да нико од људи са којима је разговарала није бивши у Трамповој администрацији како су то покушали да представе појединци у Српској и БиХ.

„Сви људи са којима сам имала прилику да разговарам су били и биће у Трамповом тиму и за сљедеће изборе, а и сада предано раде на промоцији одређених републиканских конгресмена који намјеравају поново да се кандидују“, објаснила је Цвијановићева за АТВ.

Она је посебно истакла разговор са копредсједавајућим Националног комитета Републиканске странке /Бобом Падучиком/ који је, како је навела, врло актуелан и значајан и који је добро разумио ставове Републике Српске.

„Нашли смо пријатељско мјесто гдје можемо да испричамо све о БиХ и да кажемо каква је улога Републике Српске“, рекла је премијер Српске.

Осврћући се на негативне коментаре из БиХ и Српске о њеној посјети САД, Цвијановићева је нагасила да је превасходно ријеч о фрустрацији која врло често долази из политичког Сарајева, док у Српској то чине они који никад нису искорачили ван Републике, нити одржали састанак било гдје у свијету.

Архива