Цвијановић: Апарати за издајање стижу на УКЦ

08.08.2018 Актуелно
 
Цвијановићева је новинарима у Бањалуци, након посјете Клиници, рекла да ће Влада обезбиједити новац за набавку електричних апарата за издајање мајчиног млијека који ће помоћи мајкама да лакше и безболније доје дјецу, а подршку ће дати и набавком нових инкубатора. 
 
„У Влади смо одлучили да, поводом Свјетске недјеље дојења, помогнемо Клинику за гинекологију и акушерство и Клинику за дјечије болести набавком апарата за издајање. Будући да је ријеч о болничким апаратима, у сарадњи са Клиничким центром започели смо процедуре набавке. Влада ће обезбиједити новац, а Клинички центар ће спровести процедуре набавке“, појаснила је Цвијановићева. 
 
Ови апарати ће посебно помоћи мајкама и бебама које су у првим данима смјештене на интензивној и полуинтензивној њези да се хране мајчиним млијеком. 
 
Током састанка наглашена је и потреба набавке инкубатора. Влада је прошле године донирала пет инкубатора са мониторима за бебе, а најављена је набавка њих још толико. 
 
Цвијановићева каже да је план да се и даље улаже у Клинику за гинекологију и Дјечију клинику, чије ће опремање и модернизација бити приоритет у наредној години. 
 
Она је истакла да ће по завршетку радова ово бити лијепо уређена, модернизована клиника. 
 
„Много је учињено у здравственом сектору и свака област је важна, али у наредном периоду више пажње ћемо посветити модернизацији гинекологије, породилишта, педијатрије. На више колосијека радимо да бисмо за годину, двије, у зависности од процедура, могли имати на Паприковцу здравствени објекат који може парирати најбољим објектима тог типа у свијету“, нагласила је Цвијановићева. 
 
Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић захвалио је Влади што ће донирати опрему за унапређење рада, као и за укупну подршку коју Влада и предсједник Републике Милорад Додик пружају УКЦ-у. 
 
„Предсједник Владе није први пут овдје оваквим поводом и она је, уз предсједника Српске Милорада Додика, најзаслужнија што данас имамо овакав клинички центар, и за то какав ће тек бити. Захваљујући предсједнику Републике и Владе направљен је план и већ данас имамо договор у Министарству здравља са одређеним пројектантима да кренемо у процедуру реконструкције цијелог овог објекта и Клинике за заразне болести“, навео је Ђајић. 
 
Уз низ мјера пронаталитетне политике, Влада је донијела и одлуку о додјели накнаде од 405 КМ мјесечно за незапослене породиље водећи се циљем да дјеца у Српској имају љепше, сигурније рађање и одрастање. 
 
Влада је настојала да на тај начин почетак родитељства, који је сам по себи пун страхова и неизвјесности, мало олакша у првој години док је беба мала.

Архива