Цвијановић: Од 1. јануара раст плата у просвјети за осам одсто

31.08.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је након састанка са представницима Синдиката образовања, науке и културе Српске истакла да тиме почиње договорено постепено усклађивање коефицијената просвјетних радника са осталим у јавном секотру.

„То усклађивање је планирано у трогодишњем периоду, али наш циљ је да се то изједначавање постигне у двогодишњем периоду, што ће зависити од финансијске ситуације, али ако се све настави овако како је сада, ту неће бити проблема“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је подсјетила да су до сада испоштоване три ставке које се односе на повећање плата просвјетним радницима у Републици Српској.

„Као што смо и договорили, испоштовали смо повећање минималне плате за све раднике на 440 КМ, с тим што је у јавном сектору то повећање 450 КМ. Друга ставка је обавеза из меморадндума који смо потписали са Савезом синдиката да свако растерећење пословадаца мора да се одрази на плате радника, тако да смо повећањем неопорезивог дијела дохотка омогућили повећање плата за 30 КМ свим радницима у Републици Српској“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је трећа обавеза подразумијевала постепено изједначавање коефицијената радника у просвјети са осталим у јавном сектору, што почиње од јануара наредне године.

Архива