Чију спољну политику воде Црнадак и Иванић?

24.08.2018 Актуелно

– У овом тренутку тјелохранитељ породице Изетбеговић на челу ОБА Осман Мехмедагић Осмица може да ради шта хоће јер у томе има пуну подршку кадра СДС-а у тој агенцији, министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића и замјеника предсједавајућег Савјета министара Мирка Шаровића, који одобравају сваку Мехмедагићеву одлуку – истакао је Кошарац.

Он је додао да „посланици такозваног Савеза за промјене и СДА у парламенту БиХ више од годину дана опструишу стављање ОБА под парламентарну контролу“.

– Од јула прошле године, када су посланици такозваног Савеза за промјене и СДА смијенили предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над ОБА Николу Шпирића, та комисија састала се само једном и то да би Бакировој обавјештајној агенцији одобрила буџет. ОБА данас ради потпуно изван парламентарне контроле, што је случај који није забиљежен ни у једној демократској земљи на свијету – упозорио је Кошарац.

Он је позвао члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да одговоре на питање зашто је руски писац Захар Прилепин проглашен пријетњом по међународне односе БиХ.

– Ако Иванић и Црнадак немају одговор на ово питање, позивам их да кажу какву и чију спољну политику воде и да ли је та политика у интересу српског народа у Републици Српској или у интересу НАТО-а и Амбасаде САД у Сарајеву – закључио је Кошарац.

Руском писцу Захару Прилепину забрањен је улазак у БиХ због наводних безбједносних разлога. Ову наредбу донијела је ОБА 26. марта.

У образложењу рјешења наводи се да би боравак Прилепина на територији БиХ представљало „пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ“.

Архива