Cтање у Српској одражава стабилност институција

21.08.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да га радује политичко јединство постигнуто на питањима извјештаја о Сребреници, те захвалио Влади што је реаговала на начин да је повукла тај извјештај и исказала намјеру да формирањем комисије наведе све догађаје на том простору од 1992. до 1995. године.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао и да укупну политичку атмосферу карактерише предизборно вријеме, које јесте и треба да буде по свом програму сукобљавање политичких странака.

„Званична кампања почиње 7. септембра, када ће сви субјекти моћи да износе своје ставове. Поносан сам на отвореност и демократичност коју показује Република Српска и на њену способност да проведе фер и поштене изборе“, поручио је Додик.

Говорећи о економском стању у Српској, Додик је нагласио да Република улази у 17. квартал у коме има континуирани раст бруто домаћег производа.

„Повећава се проценат покривености увоза извозом, што омогућава реализацију наших оптимистичних и реалних планова везано за повећање примања и у реалном и у јавном сектору“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће почетком септембра пензионерима уз пензију бити исплаћена једнократна накнада, имајући у виду да долази јесен и да је неопходно појачати издвајања за зимницу и све остале потребе.

„Поносан сам на достигнућа која смо урадили, на стабилност коју има Република Српска, јер данас не постоји ниједно отворено питање које би могло да буде предмет жестоких препуцавања на политичкој сцени. Пале су у воду све приче о банкроту Српске, о томе како Република неће моћи да исплаћује пензије, а ми их повећавамо и дајемо посебне накнаде“, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, пале су све приче о томе како се неће стићи платити пољопривредницима, а Српска је успјела да појача издвајања за пољопривреду, што ће наставити и идућих година.

„Наставићемо да повећавамо плате у реалном сектору и већ при креирању буџета за идућу годину предвиђамо ново повећање плата и пензија. Република Српска са економског и становишта њене стабилности биљежи свој најстабилнији период“, нагласио је Додик.

Он је додао да је Република са тог становишта способна да рјешава многе социјалне проблеме, те да се у Српској у овом тренутку не води ниједан штрајк, нити има излазака на улицу поводом социјалних проблема који су били редовна слика у предизборном периоду.

Додик очекује да ће школска година почети на вријеме, да ће идућа година бити година инвестирања у реконструкцију свих до сада нереконструисаних школа.

„У годинама иза нас изградили смо значајне болничке капацитете и улагања у тај сектор завршавамо изградњом болнице у Добоју. Наредне године планирамо одвојити значајан дио средстава, око 70 милиона КМ, како бисмо подигли капацитет наших бањско-рекреативних центара, било у приватном или јавном власништву, како бисмо их оспособили да дају нови квалитет и вриједност у туристичкој понуди“, навео је Додик.

Предсједник Српске је најавио и да се у септембру и октобру завршавају значајни пројекти, истичући отварање Универзитетског клиничког центра у Бањалуци 23. септембра, ауто-пута Бањалука-Добој и нове болнице у Источном Сарајеву почетком октобра.

„Република Српска са овом влашћу обезбиједила је своје најбоље функционисање и вјерујем да ће период који долази донијети нову енергију“, рекао је Додик.

Архива