БиХ има огроман проблем који носи и безбједносне и здравствене ризике

12.08.2018 Актуелно

 

„БиХ данас не би захватио проблем миграната да је ниво власти БиХ од 2015. радио предано, правио одговарајуће планове и спремао се за један такав талас“, рекла је Цвијановићева новинарима у Рогатици.

Она каже да није нормално пуштати да пролази границу ко хоће, када хоће и гдје хоће, јер би то онда радили сви на свијету.

„Овдје је показан недостатак, одсуство капацитета да се заштити сопствена граница, што је приоритет број један уколико желите да имате државу која је нормална“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је указала да са нивоа БиХ причају како ништа неће бити и надали су се „негдје у ћошку“ да ће то проћи само од себе.

„Мени је жао што су институције БиХ више енергије, времена и капацитета користили да се обрачунавају са Републиком Српском, укључујући и оне из Савеза за промјене који тамо сједе“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је њима главни политички задатак био да се обрачунају са властима у Републици Српској, за шта нису бирали средства.

„Заробили су у једном периоду, и дуго држали заробљено 750 милиона КМ за грађане Републике Српске, игнорисали су институције Републике Српске, али ова криза сада је показала да они нису у стању ништа да раде“, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да су власти на нивоу БиХ пред изборе „угурале“ 1.000 људи у неку трулу администрацију по институцијама БиХ, умјесто да су направиле план прије три године и запослили недостајуће људство да штити границу, јер стално кукају како немају довољно људи за то.

„Према томе, они су неозбиљни и мислим да ће цијена бити превисока. Ово показује исправност закључака Владе Републике Српске и оно што је говорио предсједник Републике Српске Милорад Додик да ми не можемо прихватати избјеглице овдје зато што не знамо колико дуго ће они ту бити – могуће много година, могуће заувијек зато што су врата ЕУ затворена“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је тешко мигранте враћати на полазишта њиховог путовања.

„Постајемо заробљеници једне ситуације и ми смо због тога управо рекли да нема капацитета у Републици Српској ни за њихов смјештај. Ми можемо привремено дјеловати у хуманитарном смислу и то је то. Задржавање не долази у обзир“, поручила је Цвијановићева.

Архива