Bажно формирати нову комисију о Сребреници

10.08.2018 Актуелно

 

„Стари извјештај третира само једну димензију, а то су тешка страдања Бошњака. Тамо немате било какве бројеве које се односе на страдања неких других, а друга димензија је та што је извјештај ограничен на један временски период и не обухвата цијели рат“, рекла је данас Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Трећа важна ствар, каже Цвијановићева, је то да бројеви жртава који су наведени у старом извјештају не одговарају ни хашким пресудама.

„Разумијемо да је тај извјештај, који је написан прије 14 година, рађен под великим притиском и да су људи рачунали да се направи такав извјештају и да са себе скину терет, али дошло је вријеме и потреба да се неке ствари исправе, уваже и да се узме у обзир оно што су укупна страдања на том простору која су била тешка за Бошњаке, али и за српско становништво“, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да за страдања Срба нико није одговарао, док је за страдања Бошњака било разних пресуда на нивоу БиХ и међународних судова.

„Оне које су починили злочине над Србима никада није стигла правда и по матрици и правилу сви су ослобађани. Према томе неопходно је стручно и озбиљно, без било какве политике и не дај боже политикантства да се приђе овом проблему и утврде неке друге ствари. Биће потребно ангажовати стручњаке, јер је намјера да комисија буде међународног типа“, закључила је Цвијановићева.

Народна скупштина Републике Српске разматраће у уторак, 14. августа, на посебној сједници Информацију о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.

Архива