Положени вијенце на Централно спомен-обиљежје на Мраковици

01.07.2018 Актуелно

 

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, делегација Владе Српске на челу са потпредсједником Сребренком Голић, делегације Народне скупштине Републике Српске, Предсједништва БиХ, СУБНОР-а, удружења логораша из Другог свјетског рата из Српске и Србије, те градова и општина које гравитирају Козари.

Вијенце су положили и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Српске и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, удружења опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и делегација генерала и адмирала Србије.

Битка на Козари, која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Архива