Историјски тренутак да Срби дефинишу националну политику

17.07.2018 Актуелно

„Наша национална политика у будућем времену мора да буде искључиво српска и не може подразумијевати додворавање странцима“, поручио је Додик синоћ у емисији „Ћирилица“ Телевизије „Хепи“.

Он је упитао зашто би Срби престали да причају о својој држави када, како је рекао, Шиптари стално говоре о својој држави?

„Хрвати већ имају своју државу. Само Срби немају право да причају о својој држави. Ево ја причам. Вјерујем у то да ће Србија и Република Српска једном у будућности бити јединствена држава. Сада ће вјероватно у Сарајеву против мене покренути кривични поступак“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је једина права политичка власт за Србе, гдје год живе, Београд, предсједник Србије, Влада, Народна скупштина.

„Србија је епицентар свих наших размишљања, свих наших жеља“, поручио је Додик.

У контексту најављене Декларације о јединству српског народа, Додик је рекао да је он за то да постоји јединствен национални оквир, било то написано или ненаписано и свидјело се то некоме или не.

„Зашто би био проблем ако ми кажемо да је прошли вијек био страдалнички, а да овај буде интеграционистички и државотворни?“, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, неће се створити „велика Србија“ већ једноставна, пожељна, народна, јединствена Србија од Републике Српске и Србије.

„Када нисмо имали државу увијек смо били побијени. У Јасеновцу је убијено више од 500.000 Срба зато што Срби нису имали државу“, рекао је Додик.

Он је подсјетио на стравичне злочине над српским народом у Гаравицама код Бихаћа и у Броду на Дрини.

„Бихаћ је до 1940. године био већински српски град. Данас тамо живи тек неколико српских породица. На Гаравици је изведено 14 српских села, 12,5 хиљада Срба је убијено. То је зарасло у шибље. Морамо имати државу да се не би поновило“, рекао је Додик.

Коментаришући изостанак страних амбасадора са српских меморијала, Додик је рекао да је у Братунац на обиљежавање страдања Срба Подриња дошао само руски амбасадор у БиХ, док у Сребреницу дођу сви.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић, који је дошао да ода почаст жрвама Сребренице линчован и замало убијен, те да је постојала намјера да буде убијен, за шта постоји сва документација.

„Специфично је да Република Српска држи обезбјеђење и наша полиција је то успјешно радила. Те године су тражили да то ураде неке структуре из Сарајева. То је била намјера. То говори да је од почетка нешто било планирано“, указао је Додик.

Одговарајући на питање какве су консенквенце стављања на црну листу, Додик је рекао да нема никакве блокаде Републике Српске и подсјетио да је премијер Српске Жељка Цвијановић присуствовала инаугурацији предсједника САД Доналда Трампа.

На констатацију новинара да се стално потенцирају приче о црној листи, и то од дијела српских политичара у Републици Српској, Додик је рекао да је то тачно.

„Када питају шта да радимо у БиХ они кажу – склоните Додика, то је проблем.
Може Додик да буде и склоњен, али историјски токови не могу да се зауставе. Не можете зауставити чињеницу да су Срби тамо скрајнути, да је према њима чињен злочин и да Срби желе своју државу и своју слободу“, поручио је Додик.

Архива