Мигрантска криза ван контроле неодговорне власти на нивоу БиХ

23.07.2018 Актуелно

 

„Проблем са мигрантима има реперкусију на све грађане у БиХ, а посебно нас забрињава стање у Бијељини која се налази у пограничној зони и гдје свакодневно видимо мигранте који могу бити безбједносна, социјална, здравствена, па и економска и финансијска пријетња“, рекла је Марковићева на конференција за новинаре Градског одбора СНСД Бијељина.

Она је оцијенила да је проблем са мигрантима сада већ тешко пратити и контролисати и да су власти на нивоу БиХ, посебно Савјет министара, потпуно заказали у заштити свог становништва, али и пружању хуманитарне помоћи овим лицима према конвенцијама чијије БиХ потписник.

Марковићева је изнијела став СНСД-а да министар Мектић ради према инструкцијама партнерске СДА да се прећутно и свјесно мигрантима омогући боравак у БиХ, као и да по инструкцијама сарајевске политике учествује у креирању политике за пренос надлежности над полицијом на ниво БиХ.

Није се, каже она, промијенила намјера СДА и Бакира Изетбеговића, само методологија, „да СДС и ПДП као домаћи извођачи релативизују позицију полиције и Министарства унутрашњих послова Републике Српске“.

„Савез за промјене, сада Савез за побједу издајничке политике СДС, ПДП и њихових пратилаца имају времена до октобра, а након тога бирачи ће показати да су схватили о каквим је људима и издајницима ријеч и колика је штета коју трпи Република Српска протекле четири године колико су они на позицији у Сарајеву“, закључила је Марковићева.

На страначкој конференцији за медије предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Недељко Ћорић указао је на забринутост грађана, посебно у пограничним насељима Семберије гдје је посљедњих 15 дана интензивиран нелегалан улазак миграната, које становништво виђа у селу и граду.

„Можда некоме у БиХ ова мигранстка криза одговара, јер нико одговоран са нивоа БиХ ни у локалној заједници није уважио упозорења СНСД-а на долазак кризе и нису предузете мјере да се проблем за домаће становништво предуприједи, нити да се одговори на потребе тих људи који имају своју несрећу и траже рјешења“, рекао је Ћорић.

Он је истакао да градска власт Бијељине треба да позове надлежне у заједничким институцијама БиХ и упозна их са ситуацијом, како се мигранства криза не би неповољно одразила на безбједност становништва на овим просторима.

Архива