Да није било јасних ставова Српске, Мектић би градио мигрантске центре на њеној територији

31.07.2018 Актуелно

 

„Говедарица нема појма о чему говори када каже да ситуација у вези с мигрантима није алармантна! Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске свакога дана на територији Српске ухвате и Граничној полицији БиХ или Служби за странце предају између педесет и стотину нових миграната без икаквих идентификационих докумената. Ако то није алармантан податак, онда Говедарица и сви други који мисле као он имају озбиљан проблем са чињеницама и реалношћу“, оцијенио је Кошарац у изјави за Срну.

Коментаришући изјаву Говедарице да ситуација у вези с мигрантима није алармантна, али да институције Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ морају бити спремне уколико би се за два или три мјесеца стање промијенило, Кошарац је рекао да Говедарица невјешто покушава да одбрани шефа свог изборног штаба и министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, чију су смјену затражили клубови посланика СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому парламента БиХ.

„Мектић треба да буде смијењен јер је најодговорнији за ескалацију мигрантске кризе у БиХ! Мектић је игнорисао стална упозорења институција Републике Српске да ће се БиХ у овој години суочити са хиљадама миграната из најризичнијих земаља исламског свијета, због чега су институције надлежне да спријече илегални улазак миграната ову ситуацију дочекале потпуно неспремне. Умјесто да координише рад свих полицијских агенција у БиХ с циљем затварања границе и спречавања улазака миграната, што јесте његова обавеза и његова надлежност, Мектић је своју позицију злоупотребљавао како би нападао институције Републике Српске“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да очекује да се захтјев клубова посланика СНСД-а и ДНС-а нађе на првој наредној сједници Представничког дома парламента БиХ јер су за то испуњени сви пословнички услови.

„Заједничке институције треба да се озбиљно суоче са узроцима и посљедицама растуће мигрантске кризе, а то неће моћи све док Драган Мектић води Министарство безбједности у Савјету министара. Тај неозбиљни и неспособни министар слуша само представнике међународних организација и функционере СДА, којима је у интересу да ова земља постане резерват за мигранте из исламских земаља“, нагласио је Кошарац.

Он је поручио Говедарици да је од ријечи до ријечи поновио ставове које о мигрантској кризи износе Денис Звиздић и други функционери СДА.

„Говедарица нема појма о чињеници да су институције Републике Српске једине које су биле спремне за мигрантску кризу и које су врло јасно и гласно рекле да мигранте неће смјештати на својој територији. Да није било тога, данас би Мектић, по инструкцијама Дениса Звиздића и Бакира Изетбеговића градио мигрантске центре у Бањалуци, Требињу или Калиновику“, закључио је Кошарац.

Архива