Додик за Телеграф о случају „Драгичевић“

27.07.2018 Актуелно

 

 Додик је у интервјуу за београдски „Телеграф“, који ће у цијелости бити објављен у недјељу, 29. јула, истакао да Давидовов отац Давор није био задовољан ни када је испуњен његов захтјев да се промијене полицијске структуре које раде на овом случају, што показује да „да је трг био примарни циљ, а не да се то нешто ријеши“. 
 
Према његовим ријечима, Давор Драгичевић се није зауставио ни на томе, него му је упутио пријетњу, као и /предсједнику Владе Српске/ Жељки Цвијановић да ће плакати над костима своје дјеце. 
 
„Он је прије месец дана, у свакодневним изјавама говорио о томе да, ако се нађе убица, то неће признати. Ја могу само да кажем оно што је тужилаштво рекло – да је отворило истрагу о могућем убиству, али није потврдило да се ради о убиству. Да би прије два дана тај исти отац рекао да ћу ја, Милорад Додик, плакати над костима своје дјеце“, истакао је Додик. 
 
Он је оцијенио да се, упркос томе што има разумијевања за бол оца који је изгубио сина, оваквом изјавом Давора Драгичевића „отишло предалеко“, те поручио да је то неприхватљиво и да то доживљава као озбиљну пријетњу. 
 
„Мени је жао, али не можеш да пријетиш. Ја то схватам као озбиљну пријетњу и ударац. Увијек покушавам да нађем разлога да је нешто његово оправдано, али у истом моменту када помислим да се указује да ћу ја оплакивати кости своје дјеце, не можете да нађете ниједан разлог за тако нешто“, рекао је Додик. 
 
Он је истакао да цијели живот са својом супругом чини све да своју дјецу формира као озбиљне људе и да је дочекао да му сада неко каже да ће оплакивати кости своје дјеце. 
 
„Моја кћерка данас има четворо деце, мој син има једно и већ чека друго. Озбиљни су људи, баве се својим пословама. Због чега да он мени сада то каже“, упитао је Додик. 
 
Он је поновио да је „све отишло предалеко“, подсјетивши да је из групе „Правда за Давида“ нападнут и некадашњи командант Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске Новица Симић, чиме је нападнут и мит о слободи Републике Српске. 
 
„У условима када смо ми овдје 1992. године били потпуно били изоловани, када је страдало 12 беба јер није било кисеоника, Симић је као командант корпуса у Бијељини дао налог да се иде у пробој и спајање са крајишким јединицима и нама ослободио пут ка Србији. Сада је нападнут и тај јунак. И не само јунак, него мит о нашој слободи“, упозорио је Додик. 
 
Он је истакао да се из свега може закључити да је „неко спреман да овдје каже да треба укинути Републику Српску“. 
 
„Ја нисам за то. Борићу се за Републику Српску. Борићу се против свакога ко хоће да укине Републику Српску, па и овога Давора, који то ради, злоупотребљавајући ове протесте. Ја ћу се борити против тога“, поручио је Додик, напоменувши да је своје саучешће Давидовој породици давно изразио и да се састао са његовим оцем и мајком и понудио им све што је било потребно. 
 
Додик је истакао да овај случај треба да ријеши тужилаштво, а не предсједник Републике, те поручио да би тужилаштво морало да ради брже и ефикасније, и преузме одговорност на себе. 
 
„Тужилаштво је споро, али оно је без икаквог утицаја власти у Републици Српској. То бира један тужилачки центар у Сарајеву. Нити их именује Влада, нити их ја предлажем, а не смијем да кажем да није добро јер бих се онда мијешао у правосуђе. Потпуно су одвојени од нас. Изволите урадите све што треба. Ако је потребна нека нова логистика, ми ћемо то обезбиједити, али је ово отишло превише у политизацију“, поновио је предсједник Српске. 
 
Додик је оцијенио да је проблем у овом случају то што су се у болу који трпи породица, али и цијела средина, „накачиле разне структуре са различитим намјерама“. 
 
Он је примијетио да је ријеч о „типичној причи“ каква је описана у студијама о обојеним револуцијама, у којима се на догађај који изгледа потпуно неполитичан, али набијен емоцијама, „накачи прича“ и онда се нападну по правилу представници власти. 
 
„Могу да нађем разумијевања за очинску бол због страдалог сина, али не могу да прихватам да се смрт користи у политичким обрачунима. Чак се доводи у питање сама Република Српска. Пошто је то питање, морам као политичар и онај ко је по Уставу задужен да заштити Републику Српску и да о томе имам став“, изричит је Додик. 
 
Предсједник Републике је оцијенио и да је опозиција у Српској то прихватила као своју озбиљну претпоставку за изборе, иако би требало избрисати било какву политизацију и манипулацију у овом случају. 
 
Што се тиче протеста који се организују у Бањалуци због страдања Давида Драгичевића, Додик је рекао да је уочено да се ту најприје окупљао „значајан број људи који је у сукобу са законом“ и којима је увијек занимљиво када него из неког разлога напада полицију. 
 
„Имате елемената који говоре да се то плаћа, да се долазак плаћа. Имате свакакве врсте спекулације, да је отворен рачун на који се уплаћује паре. Извини, али ви манипулишете смрћу једног дечка, која је погодила све нас. То треба оставити искључиво тужилаштву, ако то тужилаштво није способно, ја сам спреман да направимо апел да дође тужилац из Аустрије или одакле они хоће, да се придода тиму и да се покуша пронаћи једна објективна истина“, поручио је Додик.

Архива