Додик: Подршка Србији у разговорима у вези са Косметом

15.07.2018 Актуелно

 

„Ми разумијемо, имајући у виду да смо били у сличним процесима. Веома је важно примијетити и људи у Србији морају да примијете колико је снажно достигнуће везано за заједницу српских општина на Косову“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Према његовим ријечима, имајући у виду да се избјегава имплементација споразума о заједници српских општина, то говори о важности за српски народ у тим општинама.

Додик је напоменуо да је то достигнуће које је постигнуто у договорима које је водио Вучић.

„Ми знамо како то иде за разлику од неких и у Републици Српској и овдје, у Србији, који то само посматрају са становишта теоретског приступа, никада нису били изложени оперативним разговорима и договорима који су увијек тешки и веома сложени“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да је, с друге стране, Република Српска трајно опредијељена за политике у вези са повезивањем питања Косова и Српске.

Додик је поручио да српски народ, који доминантно живи у Републици Српској, има право на потпуну аутономију и што већи степен повезаности са Србијом на свим пољима.

„То подразумијева сарадњу коју остварујемо и ону коју ћемо креирати у будућности. Ми не желимо да тамо угрозимо мир, нити о томе разговарамо овде. Ми само желимо да ојачамо наше везе онако како је то у цивилизованим народима и државама дозвољено“, напоменуо је Додик.

Он је објаснио да му је веома јасна позиција Србије у вези са Дејтонским споразумом и подршке цјеловитости БиХ, што сматра веома коректним присутом.

„То нам олакшава да можемо да водимо наше политике на начин поштивања Дејтонског споразума“, додао је Додик, али је указао да се времена мијењају и да нису иста као прије 20 година.

Према његовим ријечима, Република Српска је легитимисала све своје интересе и одбрану својих основних права у вези за Дејтонски споразум и устав.

„Многа од њих су прекршена и та прекршена морају да буду ревидирана у будућности. О томе ћу предсједника Вучића информисати на неком од наших сљедећих састанака“, закључио је Додик.

Архива