Додик: Монаштво манастира Хиландар обновља манастирски комплекс

01.07.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да је данас разговарао са игуманом манастира Хиландара архимандритом Методијем о обнови конака који су страдали у пожару прије неколико година, те да се увјерио да је доста тога урађено.

„Ради се на обнови, сада се измијешта један дио просторија, које су раније служиле за трпезарију. Треба да буду реконструисане у старом изворном облику, а значајно су страдале у пожару“, рекао је Додик у телефонској изјави Срни.

Он је додао да је недавно невријеме на Светој Гори нанијело доста проблема када је ријеч о прилазним путевима, али да је сада све нормализовано.

Предсједник Српске је нагласио да су данас обилазили имање са виноградима, те да је видљива штета од бујица, али да није тако велика, те додао да ће брзо бити санирана.

„Оно што сам могао да видим, за разлику од моје раније посјете када су ти чокоти тек били засађени, направљена је винарија и сада се ту производи квалитетно вино Хиландара. Носи назив “Савино поље“ „, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, обезбијеђена је производња стотину хиљада литара на годишњем нивоу, а лагеровано је више од 300.000 литара и спремно за комерцијалну продају.

„То говори о томе да монаси вриједно раде на стварању услова за обнову. Захвални су за помоћ коју добију, али је видљива посвећеност и марљив рад на санацији и обнови манастирског здања“, рекао је предсједник Додик.

Архива