Додик: Тајне операције против Српске и руског утицаја

03.07.2018 Актуелно

Додик је подсјетио на изјаву британског министра одбране да ће у БиХ доћи 40 Британаца да би обезбиједили „фер и поштене изборе и да се боре против малигног руског утицаја“.

– Нису рекли да се боре против малигног утицаја Турске, него баш Русије – рекао је Додик за Алтернативну телевизију и поручио да не крије да има добре односе са Русијом.

Додик је рекао да је индикативно то да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у овој причи брани Британце.

Он је истакао да је Иванић добио изборе на причи да ће нешто ново урадити, а да за четири године није урадио ништа, осим на штету Републике Српске.

Додик је подсјетио да је Иванић усвојио план одбране који предвиђа 9.600 војника, иако се Српска залагала за највише 5.400, као и да је прошао план опремања Оружаних снага БиХ, према којем, наредних година треба да буде уложено 300 милиона КМ за опремање.

– Шта ће нама то? Јел` питао неко Републику Српску за то? Иванић је требало о томе да разговара са предсједником Републике Српске – навео је Додик.

Он је рекао да припада људима који фаворизују и раде првенствено у интересу Републике Српске и да би тако требало да раде и представници Српске на нивоу БиХ.

– Све што се ради на нивоу БиХ треба да иде из и у име Српске, никако самостално – рекао је Додик.

Он је навео да странци управо то и желе, да се не сарађује са Српском, јер желе централизовану БиХ, због чега су се и дешавали преношења надлежности.

– Иванић је требало далеко више да се укључи у спречавање таквих појава, као што је било тајно усвајање механизма координације који потпуно централизујуе европска питања – констатовао је Додик.

Он сматра да је оно што је СДС последње четири године урадио јесте издаја српских националних интереса и српског националног програма јер су промијенили концепт одлучивања, минимизирали и заобишли Српску.

– Залажем се за самосталну Републику Српску. За шта се они залажу? – упитао је Додик.

Говорећи о мигрансткој кризи, Додик је поручио да у Републици Српској мигранти неће бити центри за смјештај миграната, иако је раније постојала у Савјету министара БиХ та идеја.

Он је рекао да треба затворити границе, као што је то урадила Европа, због чега сада постоји перспектива да мигранти остану у БиХ, иако желе ићи даље.

Он је подсјетио да је и прије пет година изјавио да зна да постоје планови да ће се градити станови око Сарајева и да се жели довести што већи број Арапа, чак 500.000 њих, на простор БиХ, а тиме и Српске, што се и дешава.

Коментаришући хапшење пензионисаног пуковника Војске Републике Српске Дане Лукајића, Додик је рекао да је то неприхватљиво и сматра да Хрватска није надлежна за овај случај.

Он је рекао да Српска захтијева од заједничких институција Бих да посредством међународних механизама учини све што може да би Лукајић био пребачен у БиХ и да му се овдје води поступак.

Архива