Додик: Недопустив покушај сатанизације посланика

05.07.2018 Актуелно

 

Додик је нагласио да посланици на овај начин нису подлегли примитивним приземним емоцијама, какве је желио да изазове предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић и остали.

„Чуо сам синоћ Иванића који готово панично говори да не може да вјерује да је Скупштина то урадила. Елементарна политичка писменост сваког политичара је да се зна да постоји подјела власти на законодавну, извршну и судску и да нема мијешања у те сегменте. Очигледно Иванић има жељу да се мијеша, ми немамо“, рекао је Додик новинарима у Српцу.

Он је истакао да је Анкетни одбор прекршио Устав Српске и да су чланови овог одбора пренијели своје политике у закључке које су покушали наметнути Народној скупштини, која на то није насјела.

„Парламент је одбио зато што нико, ни парламент, а посебно Анкетни одбор, нема право да квалификује дјело и да се мијеша у судску власт“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да закључци Анкетног одбора и наредба тужилаштва за спровођење истраге у овом случају немају везе једно с другим, те да се прави конфузија.

Додик је упитао зашто је Окружно тужилаштво у Бањалуци након 90 дана нашло тренутак, баш када је Народна скупштина одлучивала, да објелодани да је донијела наредбу и како је могуће да два посланика оду у тужилаштво, па јавно издејствују информацију.

„Никада нисам звао тужиоце нити ургирао за неки предмет, али очигледно да неки имају пролазе код тих институција“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је од самог почетка одговорност била на тужилаштву, а не на Народној скупштини која је због социјалне и људске осјетљивости разматрала ово питање.

Додик је подсјетио на излагање министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача у Народној скупштини почетком маја када је рекао да је познато кретање настрадалог младића, осим кретање од неколико метара, те да се није појавила ниједна нова чињеница.

Он је нагласио да тужилаштво није ефикасно и да су морали предуприједити спекулације, јер све што су саопштили је било познато и након подношења извјештаја полиције.

Додик је рекао да је наредба тужилаштва о покретању истраге демантовала спекулације да је Драгичевић отет, претучен и силован и да проблем и јесте што су породица Драгичевић и група „Правда за Давида“ то тврдили.

„Тужилаштво је то демантовало, а могло је то и раније учинити“, рекао је Додик.

Он је навео да су и налази из Загреба показали да су повреде настале приликом пада и кретања тијела кроз корито ријеке Црквене и да није било повреда од пребијања.

Додик сматра да окупљања на Тргу Крајине треба прекинути, да ниједан скуп није одржан легално и да је овај случај једино ствар тужилаштва.

Архива