Додик: БиХ је немогућа, непотребна и непожељна за Србе

17.07.2018 Актуелно
 
„Без обзира на то колико њих са стране – великих и снажних, говорило нама да је то једино могуће, ја не желим да кажем да је то једино могуће“, рекао је Додик у емисији „Ћирилица“ на београдској ТВ Хепи. 
 
Он је подсјетио да су Срби 1991. године ушли у покрет који је „гурао“ независну државу Републику Српску, а на крају тог рата 1995. године пристали на Дејтонски мировни споразум да би се успоставио мир, вјерујући да српска аутономија неће бити додирнута. Међутим, како је истакао, српска аутономија је оскрнављена у знатном обиму. 
 
„Ми ништа нисмо имали од БиХ свих ових 20 и нешто година. Имали смо само сталне атаке на нашу слободу, на наша права, институције. Наравно да странцима то /српска аутономија/ не одговара, сви који долазе искључиво раде на пројекту централизације БиХ“, рекао је Додик. 
 
Он је одбацио тврдње да Република Српска руши БиХ, објаснивши да то све вријеме чине странци и Бошњаци. 
 
Према његовим ријечима, у БиХ нема ниједног консензуса три народа, већ су све, па и октроисани устав, наметнули странци и то је земља са потпуно подијељеним друштвом на више нивоа – и по националним основама, и по ентитетима, при чему је у Федерацији 10 кантона. 
 
„Дејтонски споразум је `разваљен` у знатном обиму странцима, не нашим понашањем него високих представника. Њихов циљ је унитарна и централно уређена БиХ, а то може ако се смање надлежности Републике Српске. То су све чинили до 2006. кад смо ми преузели власт и рекли доста, па нису вјеровали и пријетили су да ме смијене са мјеста предсједника Владе“, рекао је Додик. 
 
Одговарајући на питање о 40 Британаца који су ушли у БиХ, Додик је указао да је то, између осталог, и доказ да у БиХ не постоји никакав суверенитет, јер да постоји не би било могуће да дођу страни војници, а да нико о томе не зна, ни Предсједништво, ни Савјет министара, ни Министарство одбране. 
 
„Ту постоји војна јединица Алтеа – коју чини око 2.000 војника европских земаља и то је ограничен број, али су они, под изговором да јачају ту структуру, из Велике Британије послали наводних `40 војника`, а у ствари то је 40 специјалаца обучених за друштвне мреже, за стварање панике, а наведено је да долазе да помогну наводно, фер и поштене изборе“, рекао је Додик. 
 
Он је објаснио да је свих тих 40 Енглеза распоређено у Републици Српској и да је њихов циљ он и група људи који нису спремни да машу главом на све што кажу. 
 
„Нису тражили контакт са властима у Бањалуци. Виђају се са неким својима, који дијеле те вриједности и којима су привилегије које добијају, важније него државни статус“, рекао је Додик. 
 
Додик је истакао да међу Французима и Енглезима има часних појединаца, али да је историја показала да су Енглези у читавом прошлом и претпрошлом вијеку „вршљали по овој територији и правили разне подметачине Србима“. 
 
Он је подсјетио да је Енглез Педи Ешдаун, бивши високи представник, био корумпирана особа, која је купила кућу у БиХ за 150.000 КМ, а онда су је за 1,5 милион КМ купили муслимани од њега, што је била цијена за услуге које им је правио. 
 
Додик је рекао да је међународни фактор, прије свега Ешдаун, имао унапријед припремљен извјештај о бошњачким жртвама у Сребреници, о чему свједочи да је свега два мјесеца протекло од тренутка појављивања захтјева до завршетка извјештаја. 
 
„Имали су припремљен извјештај и требала им је само формализација, а за то је предодређена да буде тадашња Влада Републике Српске, који су одлучили да ставе своје потписе. Много махинација има, а једна од њих је да за број од 8.700 људи, није речено да су погинули, него да су нестали. Ниједна судска пресуда у Хагу није потврдила тај број, увијек говорила о мањем броју“, рекао је Додик. 
 
Он је истакао да невладина организација „Мајке Сребренице“ јесу дио страдалничких породица, али да оне прелазе линију и постају политичко удружење. 
 
„Најгоре је што муслимани све вријеме себе граде као жртве и неминовно и из те перцепције, коју су сами наметнули, повлаче потпуно апсурдне и нелогичне потезе и иду из крајности у крајност. Они кажу – ми смо за БиХ и да је бранимо, а онда све што чине раде против те БиХ, говорећи нама па и Хрватима да БиХ није за њих“, рекао је Додик. 
 
Он је подсјетио и на језик мржње којим се служе и исламски вјерски великодостојници, какав је био некадашњи поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић. 
 
„Реис Церић је рекао да Срби могу да оду из БиХ и на опанцима понесу мало земље. Мој одговор њему је био да Срби сада ходају у ципелама и да ако будемо ишли из БиХ, нећемо однијети грумен земље, него ћемо однијети 49 посто те њихове БиХ, а 100 посто наше Републике Српске“, рекао је Додик.

Архива