Цвијановић: Циљ Владе да најнижа плата убрзо износи 500 КМ

19.07.2018 Актуелно

 

„Наш циљ је да најнижа плата убрзо буде 500 КМ. Мислим да смо довољно партнерски наступали у претходном периоду и немам никакву сумњу да ћемо то радити и у будућности и да ћемо брзо доћи до тог циља“, рекла је Цвијановићева новинарима у Модричи поводом данашње одлуке Владе Републике Српске да најнижа плата у Српској износи 440 КМ и да буде исплаћивана од 1. августа.

Она је појаснила да је Влада данас утврдила најнижу плату онако како је и договорено са послодавцима и синдикатом.

Цвијановићева је изразила задовољство због тога што је Влада у претходном периоду донијела сет закона који ће значити повећање плата свим запосленим у Републици Српској за 30 до 50 КМ, што је веома важно.

„То је јединствен примјер у којем смо се опредијелили за одређена законска рјешења да бисмо интервенисали према свим радницима и у јавном и приватном сектору по чему смо уникатни“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важно је што је Влада паралелно са тим успјела постићи договор са синдикатом и послодавцима у вези са повећањем износа најниже плате.

„Остаје још неколико интервенција које ћемо заједно радити, али у суштини претпоставке су створене – најнижа плата је и званично повећана, а повећање плата кроз сет закона видјеће се већ на августовској плати“, поручила је премијер Српске.

Архива