Заједничке институције неспособне да контролишу мигрантску кризу

01.06.2018 Актуелно
 
„Илегалних миграната свакога дана је све више и праве све веће проблеме локалном становништву које их доживљава као пријетњу безбједности и имовини“, рекао је Кошарац у Вишеграду након посјете тој општини и разговора са начелником ове локалне заједнице Младеном Ђуревићем. 
 
Он је упозорио да су „заједничке институције власти у Сарајеву неспремне и неспособне да контролишу кризу и да зауставе велики талас миграната који се из Турске, преко Грчке, Албаније и Црне Горе, креће ка БиХ“. 
 
„Власти Републике Српске и локалне заједнице погођене мигрантском кризом јасно су ставиле до знања свима да немају капацитете за било какав организовани смјештај миграната на територији Републике Српске. Исти став потврђен ми је и у општини Вишеград“, нагласио је Кошарац. 
 
Он је оштро критиковао изјаву предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића према којој ће одлуке тог тијела у вези с мигрантском кризом бити проведене без обзира шта о томе неко мислио у Мостару и Бањалуци. 
 
„Звиздићева изјава и недавни инцидент на Иван седлу потврђују да је мигрантска криза у БиХ намјерно изазвана и да у заједничким институцијама и у круговима међународне заједнице постоје планови да се мигранти искористе за изазивање политичке и безбједносне кризе са много тежим посљедицама по стање у БиХ“, упозорио је Кошарац. 
 
Он је додао да су Звиздићеве изјаве недопустиво опасне и штетне по све у БиХ. 
 
„Ниједна одлука Савјета министара, која би била донесена без сагласности институција Републике Српске, не може бити проведена у Републици Српској. Очекујем да такав став Звиздићу јавно пренесу члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, као и министри из Републике Српске у Савјету министара Мирко Шаровић, Драган Мектић и Игор Црнадак. У противном, сви они биће одговорни за посљедице било каквих исхитрених, неразумних и непроводивих одлука“, закључио је Кошарац.

Архива