Унаприједити заштиту оралног здравља становништва

22.06.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је, након састанка са руководством бањалучког Дома здравља и посјете Служби за стоматолошку здравствену заштиту ове установе којој је Влада донирала 140.000 КМ за набавку медицинске опреме, рекла да ће се дјеловати свугдје гдје је потребно како би одрасли, али и дјеца и омладина добили заштиту и унаприједили орално здравље.

Премијер Српске је нагласила да је на том плану потребна израда националног програма, јер су одређени показатељи у вези с тим поражавајући, а на то су указале и одређене информације којима се бавила Влада.

Цвијановићева је упозорила да је данас у Српској општа појава да и двогодишња дјеца имају каријес.

„Српска се и са тим мора ухватити у коштац и окупити све своје људе од струке када год је ријеч о важним стратешким питањима за здравље становништа“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је изразила задовољство што ће запослени у Служби за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука са осам нових зубарских машинама, које је донирала Влада, радити боље, ефикасније и без оптерећења.

„Ријеч је о модерној опреми за неко будуће доба, због чега честитам њима и свима нама за овај заједнички подухват“, рекла је Цвијановићева, те истакла да је Влада улагањем у нову стоматолошку опрему жељела да покаже да „сви заједно морамо водити више рачуна о здрављу“.

Директор бањалучког Дома здравља Гордана Тешановић захвалила је Влади и премијеру Српске за донацију јер су њихове стоматолошке машине биле старе по 40 година.

„Сада више нема проблема јер имамо технички далеко модерније машине“, навела је Тешановићева.

Она је додала да ова установа има мрежу од шест зубарских амбуланти у основним школама у Бањалуци, те да је циљ да у наредним годинама сопственим средствима годишње купују по један такав уређај.

„Тиме желимо да повећамо доступност заштите оралног здравља и унаприједимо га код најмлађих суграђана“, рекла је Тешановићева.

Начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука Зоран Гвозден рекао је да је набавка осам нових зубарских машина велики искорак јер сада могу да лијече далеко више пацијената.

Он додао да су радници ове службе посвећени превенцији оралних болести, напомињући да се пет донираних стоматолошких машина /столица/ налази на локацији Службе у Поликлиници, а три су у школским амбулантама.

Дом здравља у Бањалуци највећи је у Српској и референтна је здравствена установа за дјелатност коју обавља.

Архива