Додик: Афмирмисати принцип права народа на самоопредјељење

03.06.2018 Актуелно

 

Додик је навео да не тражи да се границе насилно мијењају, већ кроз договор између народа, те је оцијенио да ће се и констелација односа мијењати, јер свијет није исти као прије десет година.

„Они отму Косово од Србије, нас усмјере на неуспјешну БиХ и онда причају о томе како нема промјене границе. Наравно, то треба препустити историји и времену, у овом тренутку дјелује да нема промјене“, рекао је Додик за „Политику“.

Он је нагласио да међународни фактор скрнави начин одлучивања, на шта ће морати да забораве, те да за БиХ нема ниједног важнијег питања од тога да се ослободи протектората.

Предсједник Српске је истакао да ће за БиХ бити добро да се ослободи туторства и да се то мора учинити уколико хоће да се очува било каква прича о БиХ.

Према његовим ријечима, актуелна гарнитура представника Срба у Сарајеву била је лоша за Републику Српску. „Умјесто да су Републику Српску представљали у Сарајеву, они су притискали Српску у име Сарајево, без консултација са нама“, објаснио је Додик.

Он је напоменуо да је та актуелна гарнитура прихватила критике странаца, који од органа БиХ желе да направе институције надређене Српској и њеним институцијама.

Предсједник Српске је истакао како би волио да свеукупна српска државна и политичка елита постигне консензус о томе да је циљ уједињење, али искључиво на миран начин и договором, јер без мира ништа нема смисла.

Додик, који је кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ, рекао је да у Сарајево иде да ојача снагу Републике Српске, да то не значи никаку промјену његове политике, те да ће све што буде радио бити подређено интересима Српске и српског народа.

Он сматра да би најбољи однос Сарајева и Бањалуке био да се разиђу и да свако има своју државу. „Морамо да се патимо и патићемо се, јер мир нема цијену. Трпљење шиканирања Срба у БиХ може да се оправда само очувањем мира“, рекао је Додик.

Недавну посјету турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву и БиХ, Додик каже да је доживио као потврду подијељености у којој муслиманско Сарајево живи један живот и гледа на будућност на сасвим други начин у односу на Србе и Хрвате.

„Ердоган представља велику земљу, која је економски и политички фактор. Али поруке о аманету и „њиховој териториј“, или да су дошли и неће отићи, јесу спорне, па иако на то не можемо утицати, морамо их примијетити“, рекао је Додик.

Он је истакао да цијени то што предсједник Русије Владимир Путин даје значај Републици Српској, те да је руска политика на Балкану политика мира и поштовања актера на локалном ниову.

„Неће нас зауставити у сарадњи са Русијом, поготово што никада ниједан захтјев из Москве није био уперен на дестабилизацију или отежавање ситуације овдје“, навео је Додик.

Он је поновио да су Американци, Британци, па чак и ЕУ одредили средства за борбу против руског утицаја на Балкану, као и да Британци праве спин као у вези са тровањем шпијуна, па на основу тога конструишу политику одмазде према људима које они означе као своје циљеве.

„Довели су педесет људи у Сарајево да праве неки центар, и ми се организујемо на сличан начин. Узвратићемо на сваку врсту акције која буде уперена против нас, на начин како ми мислимо да може“, поручио је предсједник Српске.

Он је поновио да расте економија Републике Српске, да покривеност увоза извозом никада није била већа, те да је БДП нарасто двоструко у вријеме актуелне власти у Српској.

На констатацију да му опозиција пребације да је недовољно посвећен економији, Додик је одговорио и да су њихови приговори дневна политика, али да анкете показују да то људи у Републици Српској виде.

„СДС не може да пређе 17 одсто, разлика између мене и Младена Иванића је 120.000 гласова, а између Жељке Цвијановић и Вукоте Говедарице 60.000 у корист премијерке“, рекао је Додик.

Архива