Кошрац: Иванић – параван за вођење специјалног рата против институција Српске

27.06.2018 Актуелно

 

„Иванић и његова позиција у Предсједништву БиХ били су параван за вођење специјалног рата из Сарајева против предсједника, Народне скупштине, Владе и Радио-телевизије Републике Српске. Тај рат заједнички су водили СДА и кадар такозваног Савеза за промјене, уз инструкције странаца који су, мимо воље грађана, инсистирали да се власт у заједничким институцијама формира без изборних побједника из Републике Српске. То се више никада не смије догодити“, упозорио је Кошарац коментаришући синоћњи интервју Иванића за АТВ.

Према његовим ријечима, у припреми напада на институције Републике Српске и Србије учествовала је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ, коју у потпуности контролишу Бакир Изетбеговић и дио западних обавјештајних заједница, међу којима су и Иванићеви пријатељи Британци.

„ОБА већ годину дана ради без икакве парламентарне контроле, а Иванић тражи доказе да се највиши функционери Републике Српске и Србије прислушкују! Зашто не затражи од својих коалиционих партнера из СДС-а да престану да опструишу успостављање парламентарног надзора над ОБА-ом? Шта то они крију и зашто дозвољавају Бакиру и његовом послушнику, директору ОБА-е Осману Мехмедагићу Осмици да раде шта хоће“, упозорио је Кошарац.

Он је поновио став да је и долазак 40 британских војника – обавјештајаца у функцији оркестрираног непријатељског дјеловања против институција Републике Српске.

„Власт у Републици Српској не плаши се никога, нити жели да прави непријатеље тамо гдје их нема. Иванић, међутим, упорно одбија да се директно супротстави непотребном доласку британских војника, баш као што не смије јавно да каже да у БиХ нема никавог негативног руског утицаја. Уколико би то рекао, остао би без подршке својих пријатеља Британаца, на коју он рачуна и на предстојећим изборима“, нагласио је Кошарац.

На питање Срне да прокоментарише Иванићеву тврдњу да је „упутио серију писама институцијама Републике Српске, али да одговора није било“, Кошарац је нагласио да је Иванић све своје ставове и одлуке доносио без консултација са институцијама Српске.

„Немам појма о каквим писмима Иванић прича. Зна се пут и начин на који се траже и добијају ставови институција Републике Српске о било ком питању о коме се расправља у заједничким институцијама у Сарајеву. О сваком питању имали смо ставове Владе, Народне скупштине и предсједника Републике Српске, али је проблем што те ставове Иванић и кадар такозваног Савеза за промјене нису уважавали и поштовали“, истакао је Кошарац.

Као драстичан примјер непоштовања ставова институција Републике Српске, Кошарац је навео Иванићево давање прећутне сагласности за одржавање војне вјежбе са припадницима америчких војних снага на војном полигону на Мањачи.

„Према информацијама којима располажем, те активности и даље трају и Иванић их није и неће зауставити, упркос жестоком противљењу грађана и институција Републике Српске. Јуче је поново одржан састанак са америчким официрима о војној вјежби на Мањачи. Дакле, није важно шта Иванић прича, важно је шта ради или шта неће да ради. А сигурно неће да заштити интересе Републике Српске, већ дјелује само у личном интересу и интересу својих иностраних шефова“, закључио је Кошарац.

Архива