Кошарац: Русија је држава која охрабрује унутрашњи дијалог у БиХ

04.06.2018 Актуелно

„Супротно лажној представи коју праве политичари и медији у САД и земљама Западне Европе, Русија је држава која се не мијеша у унутрашња питања БиХ и која охрабрује унутрашњи дијалог и консензус кључних политичких представника народа у БиХ о свим важним питањима“, рекао је Кошарац учесницима Међународног форума о развоју парламентаризма, дводневном скупу парламентараца из цијелог свијета који је данас почео у Државној Думи Руске Федерације.

Кошарац, који учествује у раду дводневног парламентарног форума на позив предсједника Државне Думе Руске Федерације Вјачеслава Володина, оцијенио је да се позитивна улога Русије огледа и у стриктном поштовању Дејтонског мировног споразума.

„Република Српска посебно цијени чињеницу да се Русија снажно противи било каквом наметању рјешења и кориштењу такозваних бонских овлаштења високог представника међународне заједнице, који је својим одлукама у прошлости наносио озбиљну штету и Републици Српској и цијелој БиХ“, нагласио је Кошарац.

Он је додао да Русија на западном Балкану и у БиХ није фактор дестабилизације, како то лажно и погрешно представљају политичари и медији на Западу.

„Русија никога не условљава, никога не уцјењује, никоме не говори шта треба, а шта не треба да ради, као што то у БиХ чине бројне западне дипломате“, истакао је Кошарац у свом обраћању у Државној Думи Руске Федерације.

Према његовим ријечима, пријатељска и конструктивна улога Русије постала је сметња онима који од БиХ и Републике Српске праве полигон за остваривање сопствених стратешких политичких, војних и економских интереса.

„Свакодневним емитовањем лажних вијести у медијима у БиХ и на Западу шири се пропаганда о наводно погубном руском утицају у Републици Српској. Циљ те пропаганде, за коју ће у овој изборној години у БиХ само Американци потрошити 18 милиона долара, потпуно је јасан – изазвати снажнији међународни ангажман с циљем промјене Дејтонског споразума, стварања унитарне БиХ, рушења актуелне власти и институција у Републици Српској, те постављања марионетске власти која би служила интересима западних сила“, нагласио је Кошарац.

Он је упозорио да би на тај начин била поништена и Резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, која је аутономно и суверено усвојена крајем прошле године, те створени услови за улазак БиХ у НАТО, чему се српски народ и институције Републике Српске снажно противе.

Подсјетивши на то да је Русија седми најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ и четврти најзначајнији инвеститор у БиХ, Кошарац је као посебно значајне инвестиције издвојио улагања руских предузећа у енергетски сектор у Републици Српској, као и улагања Збербанке у банкарски сектор.

„Врата за нове руске инвестиције и за значајно проширење привредне сарадње широм су отворена недавним учешћем предсједника Републике Српске Милорада Додика на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу и разговором с предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. С тим у вези, желим да пренесем изразе дубоке захвалности предсједнику Путину за велику пажњу коју посвећује Републици Српској, као и за његовање искреног пријатељства са предсједником Додиком и српским народом“, рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да постоји много простора за даље јачање економске сарадње, што је, како је рекао, истакнуто и приликом недавне посјете делегације Државне Думе БиХ и Републици Српској.

„Као домаћин те посјете у парламенту БиХ рекао сам да је Република Српска отворена за нове руске инвестиције у енергетски сектор, као и да је нашу привредну сарадњу могуће развијати у областима извоза пољопривредних и прехрамбених производа на руско тржиште, те посебно у области туризма“, поручио је Кошарац.

Он је додао да Влада и Народна скупштина Републике Српске предузимају све потребне кораке како у погледу стварања повољног законског оквира, тако и у погледу стимулативне пореске политике, с циљем да привуку нове руске инвеститоре у Републику Српску.

„На почетку 21. вијека српски народ у Републици Српској жели да живи у миру, да развија своју економију и подиже стандард и квалитет живота наших грађана, али, изнад свега, жели да сачува своју аутономију и своју слободу, коју нам је гарантовао међународни мировни споразум. Желимо да бирамо своје савезнике и пријатеље, оне државе и народе са којима смо кроз историју, политику, економију, религију и културу нераскидиво повезани. Увјерен сам да у Руској Федерацији и руском народу имамо такве савезнике и пријатеље“, закључио је Кошарац у обраћању у Државној Думи Руске Федерације.

Међународни парламентарни форум уводним излагањима отворили су предсједник и потпредсједник руске Државне Думе Вјачеслав Володин и Пјотр Толстој.

Осим Кошарца, у раду ове велике параламентарне конференције у Москви учествује и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић.

Архива