Предсједник Додик у посјети Хиландару – Влада Српске уплатила 100.000 КМ помоћи

30.06.2018 Актуелно

 

Игуман Методије упознао је предсједника Српске о обнови изгорјелог дијела манастира која је завршена 80 одсто, као и радовима на инфраструктури, обнови путева и другим објектима који су угрожени током времена, па је потребна санација.

Предсједник Српске поклонио је игуману Методију књигу „Историја Републике Српске“.

Влада Републике Српске уплатила је јуче 100.000 КМ помоћи манастиру Хиландар, за санирање штете коју је овај манастир претрпио усљед снажног невремена претходних дана.

Хиландар, који је основан у 12. вијеку, представља једно од најзначајнијих средишта српске културе и духовности, у коме је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака.

На рушевинама старијег манастира 1198. године основали су га монаси изузетног угледа, бивши велики жупан Стефан Немања и његов најмлађи син Растко, који су створили самосталну средњовековну државу и аутокефалну Српску цркву.

У дугој историји Србије, његови монаси су играли значајну улогу, јер су блиске везе њиховог манастира са матичном земљом остале трајне.

Света царска српска лавра Хиландар је и данас важно мјесто ходочашћа и представља најбогатију ризницу и архив средњовјековног насљеђа српског народа. Манастир је без прекида настањен од 12. вијека и данас броји више од 50 монаха.

Архива