Конкретни резултати сарадње, посебно у оквиру политике за младе

05.06.2018 Актуелно

 

„Руска Федерација је до сада реализовала бројне програме размјене студената у оквиру којих су студенти из Републике Српске имали прилику да се образују на престижним руским универзитетима. Сарадња наших универзитета је такође одлична. Русија сваке године повећава број стипендија које додјељује студентима из Српске, а руски званичници су истакли да ће та пракса бити настављена, што је најавила и предсједник Савјета Федерације Валентина Матвијенко приликом посјете Бањалуци“, истакао је Видаковић у обраћању на панелу „Омладинске политике – Парламентарни утицај“ који је одржан у оквиру Међународног форума „Развој парламентаризма“ који организује Државна дума Русије.

Видаковић је захвалио предсједнику Думе Вјачеславу Володину на позиву за учешће на Форуму и нагласио да је сарадња институција Републике Српске и Руске Федерације одлична што доказује и учешће делегације Српске на овом скупу.

„Обраћајући се на Форуму са поносом сам истакао да грађани Српске често воле да кажу да имају два предсједника – предсједника Милорада Додика и предсједника Владимира Путина“, рекао је Срни Видаковић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он је истакао да је на панелу говорио и о политикама за младе које се реализују у Републици Српској, наводећи да Српска улаже значајна средства у стамбене, образовне, здравствене, културне, спортске и друге политике које се односе на младе.

„Ова средства сигурно нису довољно, али су значајна и ми ћемо наставити да их повећавамо“, закључио је Видаковић.

Видаковић је указао и на проблеме са којима се млади људи у Српској сусрећу као што су незапосленост, одлазак из Српске и БиХ, стамбени проблеми и нагласио да ће позитивни примјери који су представљени на овом форуму бити искориштени у креирању конкретних мјера у Републици Српској.

„Наша сарадња у области културе је такође значајна. Сама изградња Руско – српског православног центра даће нову димензију сарадњи у овој области која је значајна и за младе, јер ће овај центар бити мјесто које ће осим религије промовисати и руску културу“, рекао је Видаковић.

Он је истакао да су на панелима у оквиру Форума обрађене и друге теме, међу којима су безбједност, тероризам, могућности за развој сарадње, економска сарадња, иновације и улога парламената у свим овим областима.

„Наша делегације је изнијела ставове Српске о свим овим темама. Посебно смо нагласили да Резолуција о војној неутралности Народне скупштине кореспондира са ставом Руске Федерације о неширењу НАТО-а пакта. Наравно, посебно смо поносни на улагања Руске Федерације у Српску што је значајна подршка нашој економији, а све оно што је обрађено кроз друге теме покушаћемо примјенити у Републици Српској“, рекао је Видаковић.

Архива