Иванић противно Српској потписао план одбране

14.06.2018 Актуелно

 

„Ово смо шест година оспоравали док је члан Предсједништва БиХ био Небојша Радмановић. Одједном Иванић је потписао и скрива се оптужбама према другима. То је било важније него ова прича о имовини која се гура“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да је Иванић потписао без консултација са Републиком Српском.

„Већ смо причали о војној вјежби која се покушава наметнути на Мањачи, а у којој учествују људи из његовог кабинета. Он се прави невјешт зато што наводно није учествовао, а имамо податке да његови савјетници о томе разговарају. Република Српска је рекла да нам та вјежба не треба и да је одлука Народне скупштине војна неутралност, што не подразумијева да нема сарадње са НАТО-ом о неким заједничким активностима“, рекао је Додик.

Он тврди да српски представници на нивоу БиХ не поштују став Народне скупштине и да када причају са странцима кажу да нису гласали за одлуку.

„Овдје је специфична и велика игра. Ових дана ће објавити истраживање јавног мњења у којем ће рећи да СДС и њихови појединачни кандидати имају предност над кандидатима СНСД-а чисто из намјере да одрже њихову пажњу. Истраживање које је урадила опозиција говори да на укупно гласачко тијело имам 41 одсто подршке, а Иванић 30 одсто, док Жељка Цвијановић још у вријеме док није кандидована има 34 одсто подршке, а Вукота Говедарица 29 одсто“, рекао је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Он је навео да СНСД има 33 одсто, а СДС 17 одсто подршке, док би 49 одсто оних који би изашли на изборе гласало за СНСД, а 24 одсто за СДС.

„Могли сте да видите да зато немају никаквих активности на терену. Странци су одлучили да их дигну са лажном информацијом о стању јавног мњења и то ћете добити наредних дана и видјети опсег те преваре“, рекао је Додик.

Он је нагласио да странци путем британског присуства са специјалистичким службама моделирају изборе.

„Замислите цинизма када говоре да се одрже фер и поштени избори са британским војницима. Неки људи на челу са Иванићем су давно прије прихватили да раде за оно што јесте интерес странаца и БиХ. Могли сте да чујете Мирка Шаровића како у Народној скупштини говори о томе да му нико из Српске неће говорити шта ће радити на нивоу БиХ, што је битна промјена концепције Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да у свакој одлуци морају бити видљиви ентитети“, рекао је Додик.

Он је навео да због тога Српска није мога да искористи све бенефите у развојном периоду.

„И без тога Република Српска данас инвестира путем директних помоћи Владе која се даје општинама око 100 милиона КМ, путем Дирекције за путеве 170 милиона КМ, у ауто-путеве улажемо више од 500 милиона КМ, изградња Клиничког центра у Бањалуци 200 милиона КМ, болнице у Источном Сарајеву 56 милиона КМ и расписаћемо тендер за изградњу болнице у Добоју, чија би градња требало да буде у идућој години завршена и поносни смо на оно што смо учинили за разлику од оних у заједничким институцијама“, закључио је Додик.

Архива