Мирјанић у Вукосављу: Хитно почети санацију штете од поплава

27.06.2018 Актуелно

 

„Након хитних мјера које ће реализовати Јавна установа `Воде Српске`, у наредних 10 дана ова установа ће направити пројекцију потребних мјера да се оштећења отклоне на цијелом току од 2,5 километара канала, са предрачуном средстава“, изјавио је новинарима Мирјанић.

Он је након састанка са начелником Вукосавља Бориславом Ракићем нагласио да ће послије тог рока бити утврђена динамика реализације предложених мјера.

Мирјанић је истакао да је на састанку, којем је присуствовао директор „Вода Српске“ Милан Кикић, договорено да ова јавна установа у наредна четири мјесеца уради пројектну документацију за потпуну ревитализацију свих 2,5 километра насипа на каналу Гнионица, након чега ће разговарати о начину финансирања и извођења радова.

„Осим тога, договорили смо се да мост на ушћу Гнионице у ријеку Босну, који се након поплава урушио, буде извађен из канала, да се затрпају одрони, санирају обале и да се, уз израду пројекта ревитализације канала, уради и пројекат изградње новог моста на овом дијелу канала“, рекао је Мирјанић.

Начелник Ракић рекао је да је процијењена штета на општинским и објектима у приватном власништву око 350.000 КМ.

„Штета на усјевима процијењена је на 130.000 КМ“, рекао је Ракић и истакао да је заплављено 17 кућа и више помоћних објеката, оштећени су путеви и уништени пољопривредни усјеви.

Ракић је истакао да Општинска комисије за процјену штете није радила процјену штете на каналу који је у власништу Јавне установе „Воде Српске“, али да ће штета на кућама, инфраструктури и пољопривредним усјевима бити око 1.000.000 КМ.

„Санацијом канала кроз Вукосавље, који је рађен 1965. године, биће заштићено од поплава око 400 домаћинстава, углавном избјеглих и расељених из више од 50 општина бивше Југославије“, напоменуо је Ракић.

Архива