До љета ће бити усвојен закон о невладином сектору

08.06.2018 Актуелно

 

„Он ће бити преписани амерички закон према коме се мора пријавити сваки контакт, свака финансијска помоћ, заједнички пројекти који долазе изван Српске, а онда након проведене уплате да се поднесе извјештај гдје си трошио, зашто, са киме се комуницирао“, рекао је Додик за „Еуроблиц“.

Додик је истакао да је циљ Запада да овим просторима управља и да елиминише свакога ко се побуни, те поручио да ће, ако на предстојећим изборима буде изабран за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, његов циљ бити јачање Српске.

Он је нагласио да је то легитиман политички циљ у складу са политичким системом, Уставом и међународним уговорима, додавши да је за коректан политички дијалог, заснован на Уставу и да ће бити лако у Предсједништву ако то буде база договора.

„Али, ако је база насиље међународног фактора, сатанизација Српске и жеља за њеним укидањем, онда у мени немају саговорника“, поручио је Додик.

Он је истакао да није међу онима који би правили било какве дестабилизације у Федерацији БиХ /ФБиХ/, те да ће му као српском члану Предсједништва БиХ базична одговорност бити Република Српска и српски народ.

„Ако игдје у ФБиХ будем имао неке састанке, ван Сарајева, онда ће то сигурно бити са српском националном заједницом. Да ли ће се то некоме свидјети у Сарајеву или не, или међународној заједници – то није у фокусу мог интересовања“, навео је Додик.

Он је истакао да неће да говори о актуелном члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу, али да му не пада на памет да пресједи мандат у Предсједништву, нити да се додворава било којим амбасадорима.

„Они нису ништа урадили за Српску, само су смањили њену снагу. До прије четири године Српска је била незаобилазан фактор политичких процеса у БиХ. Данас она на нивоу БиХ није перципирана ни уважавана. Чуо сам Иванића како каже да је водио неке политичке битке и да их није изгубио. Није водио ниједну. Нека покаже коју је водио“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, нико не може рећи да Иванић нема одређену политичку памет, то је несумњиво, али и да исто тако сви који га познају, знају да је лијен и конформиста.

„Имали смо људе који су отишли у Сарајево као изабрани у Српској да бране њене интересе, а одједном су се наметнули као они који дисциплинују Српску у име Сарајева. Ја ту политичку памет не прихватам“, рекао је Додик.

Он је нагласио на том плану да не прихвата поступке министра безбједности Драгана Мектића и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка који покушавају да развале полицију Српске и проблематизују Представништво Српске у Израелу.

„Хоћемо да елиминишемо то њихово издајничко вријеме и да поново етаблирамо Српску. Имате Устав, је ли Босна састављена од два ентитета и три народа? Је ли се из тога извлачи сва структура – извлачи. Хоћете тако – идемо радити. Нећете – довиђења“, поручио је Додик.

Он је назвао спекулативним тврдње Савеза за промјене /СзП/ да ће у случају побједе одустати од функције у Предсједништву БиХ под притиском међународне заједнице.

„Под тим притиском сам и сада, па нисам одустао. То су флоскуле које се користе дуже. Идем тамо да ојачам Српску. Ако видим да је то бесмислено, шта ћу онда тамо. Али, то је начелан политички приступ, ништа није оперативно речено. Било би логично да се сви тако понашају. Било је логично да је Иванић, ако не оствари неки интерес Српске рекао – довиђења, пријатно. Као што бих ја био склон“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нико не каже да Додик није за то да се разговара са странцима, али њима треба коначно рећи гдје им је мјесто.

Он је оцијенио да изборна трка између Жељке Цвијановић и Вукоте Говедарице за предсједника Српске неће уопште бити неизвјесна, јер, према анкети СзП-а, Цвијановићева има подршку од 35 одсто бирачког тијела, а Говедарица од 29 одсто.

„Када то израчунате на опште гласачко тијело које је милион и сто хиљада, то је разлика 60.000. Гдје мислите да ће Говедарица то накупити својом ратном, јуначком прошлошћу и бјежанијама? Човјек је конзистентан – побјегао је када је овдје требало да буде у војсци, а онда када је постало густо у Србији, побјегао је у Српску. Када је овдје прихватао функцију предсједника рекао је: Не осјећам се довољно способним да будем члан Предсједништва БиХ. Па нама не треба довољно неспособан, него довољно способан“, рекао је Додик.

Он је навео да је Жељка Цвијановић један од најлојалнијих људи идеји Републике Српске и да је шест година на челу Владе несумњиво показала да јој је крајни циљ Српска.

„Била је дио тима који су прошли тешке изазове и притиске странаца. Томе никада није био изложен Говедарица. Ми уопште не знамо како ће се он понашати. Он је био прије пар дана са Мектићем у америчкој Амбасади и тамо су се заклињали у лојалност њима, а не Српској. Уопште не знамо шта ће се десити, ако не дај Боже, да би Говедарица био предсједник и да дође неко да га притисне“, рекао је Додик.

Он је додао да је Цвијановићева прошла све процесе и омогућила да Српска и након поплава има потпуну стабилност.

„Гдје је за то вријеме био Говедарица – клеветао Српску по Сарајеву, сматрајући да треба да се направи јака власт у Сарајеву која дисциплинује Српску. Био сам у Америци 1998. и предочили су ми папир и рекли – господине Додик, имамо намјеру да забранимо рад СДС-а као терористичке организације. Знате шта је била моја реакција – ако то урадите подносим оставку. Ја сам спасио СДС, али нисам рачунао да ће овај СДС огрести у издају коју данас показује. Они су партија у расулу“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је поента да се добије снажна и чврста власт која може да води снажну политику, а не да је добију лихвари који ће покушати да своје лузерство које су показивали у животу одједном покажу на штету Републике Српске.

„Српска овај пут не смије погријешити. Једино што није грешка то је Жељка Цвијановић као предсједник Српске, Милорад Додик српски члан Предсједништва и апсолутна власт од 65 до 70 одсто“, рекао је Додик, додавши да му је један од лидера дао поменуту анкету у којој стоји да на опште гласачко тијело „СНСД има 33,6 одсто, а они имају 17 одсто, те да на онај број који би изашао на изборе, СНСД има 49 одсто“.

Додик је нагласио да ће владајућа коалиција у Републици Српској након избора формирати Владу и изабрати тим који ће наставити да ради, јер ће бити доста изазова наредне четири године.

„Морамо да имамо рационалну политику. У томе су ДНС и СП, без обзира на неке анимозитете на терену, показали да то није утицало на глобалну политику. Ту ће бити и неколико политичких партија и удружења. Показаћемо ширину, а чекамо и ово када СДС изгуби – има и код њих неколико важних људи који би могли бити дио тима у Српској и БиХ. То сигурно нису њихови данашњи руководиоци“, поручио је Додик.

Архива