Додик: Замолићу Путина да посјети Бањалуку

08.06.2018 Актуелно

„Градимо сада српско-руски центар. На полагање камена темељца доћи ће неко из врха руске политике, а наша амбиција је када то завршимо за годину-двије, да на освештењу буде и сам руски предсједник. Мислим да је то довољан разлог који он не би могао заобићи. А да долази у БиХ, за то нисам баш заинтересован“, рекао је Додик за „Еуроблиц“.

Он је додао да је подршка Русије и руског предсједника Републици Српској импозантна и да Владимир Путин има сензибилитет да у глобалним проблемима, који га притискају сваки дан, два пута годишње прими предсједника Српске.

„Волио бих да и послије мене то тако буде. Ниједном није нешто тражено или наметано. Било је само питање како помоћи у смислу посла, економије, културе, здравства“, рекао је Додик.

Додик сматра да би проблем Косова и Републике Српске требало ставити у исти пакет.

„Знам да је за руководство Србије ово веома изазовно вријеме у политичком смислу. Подржавам њихов приступ и мислим да је /предсједник Србије Александар/Вучић направио озбиљну ствар када је успио да врати питање Косова на дневни ред разговора у оквиру бриселских преговора. Да ли је то све што ми хоћемо? Наравно да није. Не може се промовисати на регионалној политичкој сцени приступ по коме западњаци кажу: „Косово је преседан“. Видите да није“, нагласио је Додик.

Он је навео да Српска има исто историјско, формално и свако друго право да затражи све оно што траже Каталонци.

„Ако нисте тражили своју самосталност и повезаност са Србијом, нико неће овдје доћи и нама то дати. Зато наш циљ мора бити прокламован управо у том правцу. Живјећемо ми у БиХ, нећемо ратовати, али будите сигурни да сваки дан радимо на томе да једног дана будемо заједничка држава. Савез Српске и Србије једино је што овдје није илузија“, поручио је Додик.

Додик је истакао да је логично да се након страдања и лутања српског народа у 20. вијеку, овај вијек прогласи вијеком српске националне и народне рехабилитације, што је веома изазован национални и државни циљ.

„Хоћу да се зна и волио бих да то буде власништво свих Срба, управо идеја да кажемо – да, наравно ми смо свјесни да нема овдје насиља и ратова, али имамо наш капацитет који говори да је државно јединство Српске и Србије оствариво у наредним деценијама и да то треба да буде ствар политичких процеса, без иједне људске жртве. Вјерујем да ће политички процеси који трају управо довести до тога“, навео је Додик.

Додик је рекао да се српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у вези са одржавањем војне вјежбе на Мањачи код Бањалуке, у којој ће се наводно користити авиони који употребљавају муницију са осиромашеним уранијумом, констатно прави неупућен и наиван, док његови људи држе састанке на којима се припрема та вјежба.

„Прије два дана сам добио документ да се воде разговори о томе. Уколико то случајно прође, као члан Предсједништва – укинућу то. Ако то не буде поштовано, онда ћу позвати 50.000 људи на аеродром и нећемо дати авионима да полете са писте“, најавио је Додик.

Архива