Додик – Вучић: Крајем августа заједничка сједница влада Србије и Српске у Требињу

15.06.2018 Актуелно

 

„Након Требиња, посјетићемо Фочу, гдје ће Србија и Република Српска заједнички градити двије електране на ријеци Дрини и тиме показати како практично та сарадња изгледа“, рекао је Додик.

Он је изјавио да је Вучића информисао о реализацији програма подршке коју је Србија дала Републици Српској у два наврата по пет милиона евра и накнадно још 2,5 милиона евра за изградњу пута Фоча-Тјентиште, што је кључно питање.

„Обавијестио сам предсједника Србије о различитим фазама реализације тих пројеката. Неки се раде, неки су у фази пројектовања. За велики број општина, њих девет, спроводе се процедуре избора извођача. Све се одвија у најбољем реду“, рекао је Додик и још једном захвалио Вучићу за помоћ Српској.

Навео је да је на састанку покушао да укаже и на неколико пројеката које би требало да заједнички реализују Српска и Србија, те подсјетио на раније помињану изградњу ауто-пута од границе Србије, односно од Дрине према Бијељини.

Додик је подсјетио да је Вучић сагласан да се нађу могућности пружања подршке таквим пројектима.

Поменуо је и пројекте одбране од великих вода од којих су и Српска и Србија претрпјеле велику штету.

„Ми смо заједно са Србијом конципирали програм обуздавања Дрине у њеном доњем току, гдје највише проблема прави Србији и Републици Српској. Ту ћемо покушати за пар мјесеци да креирамо неке односе“, навео је Додик.

Истакао је да је захвалан Србији и за средства дата за самозапошљавање младих до 35 година у Републици Српској.

„Србија је дала 500.000 евра, а Српска је издвојила милион КМ за тај програм. Ми смо то конципирали и очекујемо значајне резултате на том плану“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће од почетка наредне школске године Република Српска и Србија уједначити своје школске програме из националних предмета и наставити да сарађују на многим питањима.

„Сматрамо да је то дио нашег легитимног права и наша легитимна политичка позиција. Захвалан сам министарствима у Влади Србије што су прихватила да са нама раде на налажењу најбољих рјешења“, нагласио је Додик.

Архива