Додик уручио Орден Републике Српске на ленти Војсци и МУП-у Србије

29.06.2018 Актуелно
 
Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да му је част да поводом Видовдана додијели одликовања у име Српске, институцијама и појединцима који су дали допринос очувању Српске.
 
Истакао је да додјељује признања у име Републике која цијени допринос и сарадњу.
 
„Многи појединци и институције изабрани су за додјелу одликовања, јер желимо да им на овај начин покажемо да нисте заборављени“, рекао је Додик.
 
Захваљујући људима који су данас са нама, Додик каже да је Српска стабилна и очувана.
 
Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању свеукупних односа и међудржавне сарадње између Републике Српске и Републике Србије, предсједник Додик одликовао је Војску Србије, те Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља Србије.
 
 За признат рад и заслуге у области привреде и допринос у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем Рајка Дукића, предсједника Компаније „Боксит“ из Милића.
 
За изузетне јуначке подвиге у оружаним борбама које представљају нарочит примјер јунаштва, и служе као узор свим будућим генерацијама како се бори за слободу Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Орденом Немањића Прву мјешовиту противоклопну артиљеријску бригаду Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и Прву Новоградску пјешадијску бригаду.
 
За признати рад и заслуге у културном, духовном, хуманитарном и спортском развоју, као и заслуге на пољу јавне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и афирмацији Републике Српске, Орденом Његоша првог реда одликовани су Арно Гујон, француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово“, и Горан Драгић, словеначки кошаркашки репрезентативац.
 
Орденом Крст Милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечењу пацијената са подручја Републике Српске, Додик је одликовао пуковника Мирослава Вукосављевића, заступника начелника Војномедицинске академије Београд, и Драгана Нинковића, специјалисту опште хирургије болнице у Брчко дистрикту.
 
За исказану личну храброст у борби за слободу Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Медаљом „Мајора Милана Тепића“ поручника Војске Републике Српске из Брчко дистрикта Јована Савића.
 
За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, као и достигнућа у области спорта, којима се доприноси општој афирмацији Републике Српске, Медаљом заслуга за народ Додик је одликовао Савез Срба Француске, Зорана Драгића, словеначког кошаркашког репрезентативца, и Жељкицу Илић, секретара Градске организације Црвеног крста Бањалука.
 
Медаљом заслуга за народ постхумно, предсједник Републике одликовао је стотину погинулих бораца Војске Српске за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске. Указ о одликовању преузео је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.
 
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да му је драго да се на овакав начин јачају односи  Србије и Српске.
 
„Захвалан сам на овом одликовању, а захвалност осјећају и сви припадници Министарства“, рекао је Стефановић.
 
Истакао је да односи који постоје су најближи могући.
 
„То су братски односи, а ако неко покуша да их угрози ми им одговоримо новим мостовима, новом фабриком… Показујемо им како се његују односи. Српска је посљедњих година јачала сарадњу са Србијом. Показала је да је неко на кога можемо да рачунамо. Захваљујемо се предсједнику Додику и свим институцијама Српске на сарадњи. Трудићемо се да оправдамо указано повјерење“, навео је Стефановић.
 
Министар здравља Србије Златибор Лончар захвалио се на одликовању и рекао је да је ово за њих знак да је Српска препознала њихов рад и да памти оно што је било раније.
 
„Настојаћемо да сарадња буде све боља и боља. Договарамо нове видове сарадње које ће бити у корист грађана Српске и Србије“, рекао је Лончар.
 
Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је свечаном уручивању одликовања Републике Српске поводом 28. јуна, Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске.
 
Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Архива