Додик: Срби да се окупе око Републике Српске и Србије

28.06.2018 Актуелно

 

„Важно је да се не стидимо свог идентитета, да поштујемо, величамо и будемо поносни припадници једног народа који је издржао много више него што би то већи и многобројнији народ издржао“, рекао је Додик обраћајући се бројим званицама на обиљежавању стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату.

Он је истакао да се данас обиљежава велики дан у коме су Срби масовно старадали, који су изгубили значајан дио своје популације, у коме су били на побједничкој страни, а историја их је довела у позицију да на крају тог вијека буду поново сатанизовани, буду на страни наводне кривице, у нечијој жељи да им се изгубе не само државе које су створили, него и цијели национални идентитет.

„Зато је важно посматрати тај вијек са освртом шта то значи за Србе који су на страни слободе, на страни побједника, стварајући своју државу стварали и друге државе за друге народе, јер нису били себични да дијеле и да узму слободу само за себе, него за све који су живјели на овим просторима“, нагласио је предсједник Српске.

Како то изгледа у изведби ових простора, додао је он, видјело се на крају прошлог вијека када су Срби остали беспотребно дуго да бране Југославију која се показала као мјесто значајне политичке грешке и промашаја српског националног и политичког бића у прошлом вијеку.

„Тај Велики рат однио је много наших сународника, смањио снагу наше нације, и читав вијек иза нас био је вијек упорног опорављања које и дан данас траје“, нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да је, као предсједник Републике, поносан што прослављени српски режисер Емир Кустурица није одустао да гради овај град, мада је неколико пута био у прилици да одустане.

„Остали смо заједно у напорима да се овдје окупљамо, да овде буде мјесто уједињења свих нас, да се на овој митској ријеци сретну Србија и Република Српска и да овде кажемо да су Срби јединствен народ по свом идентитету, својој вјери, језику, писму, по својој крсној слави, да не постоји босански, хрватски или неки црногорски Срби. Постоје једино и искључиво само Срби и зато ово треба да послужи свима нама“, поручио је Додик.

Он је изразио задовољство што је учесник данашње манифестације и што може да свједочи о томе да српско национално истрајавање може да превазиђе све муке и да подари добро овом народу.

Према његовим ријечима, окупљање око српске националне идеје не смије да буде ствар националног или индивидуланог стида било кога.

„Ми не можемо да живимо у илузијама ако је Југославија, а јесте, била илузија српског народа. Не можемо поново да буде још једна илузија у виду БиХ“, рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да Срби желе да граде свој национални идентитет кроз оно што му припада, а то је држава, упитавши зашто то кога вријеђа.

„Зашто се не смије јасно да говори о српским циљевима, зашто не смијемо да славимо и наше побједе, па и наше поразе. Али ту смо да кажемо – ми желимо мир“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да су Срби прихватили на крају грађанског, отаџбинског рата да Дејтонским споразумом буду у БиХ, мада је њихова идеја почетком 90-их година била независна, самостална држава у заједници са Србијом.

„Не смијемо да престанемо да причамо о њој. Могуће је да је она заустављена, али ако Срби немају ширину и слободу као Република Српска и народ да живе у заједници која се зове БиХ зашто би трошили своје деценије, своје године, свој национални и свој људски идентитет и капацитет. Ми морамо да знамо шта хоћемо“, нагласио је Додик.

Он је рекао да обичном човјеку, суоченом са свакодневним проблемима, те ствари можда изгледају недостижне и да се за њих не вриједи борити, али да морају знати да Срби никада нису добили нешто што нису борбом добили и што нису тражили.

Додик је захвалио Србији што је, у капиталном смислу, и поред тог братског загрљаја који се очекује, значајан улагач у многе пројекте које се реализују широм Републике Српске.

„Ми морамо ослободити наше умове и усмјерити се тамо гдје нам је мјесто“, нагласио је он.

Предсједник је најавио да ће од идуће школске године наставни програми из националних предмета Републике Српске бити исти као и у Србији.

„Само прије неколико година то је било брањено у настојању да се створи једна прича коју смо раније чули о наводном босанском народу, о наводном босанском језику и наводном босанском писму“, додао је он.

Зато је важно, истакао је Додик, да се Срби не стиде свог идентитета, да поштују и буду поносни припадници једног народа који је издржао много више него што би то већи народи издржали.

„Будите окупљени око сваке добре српске националне идеје и то не значи да ћемо дирати друге – нама је до мира и слободе“, поручио је предсједник Српске.

У Андрићграду данас, на Видовдан, обиљежено је 100 година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату, а на улазу у камени град откривен је и споменик браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Архива