Додик: Питање да ли би било Српске да Коридор није успостављен

24.06.2018 Актуелно

 

Додик је подсјетио да је операцијом „Коридор 92“ спојен источни и западни дио Републике Српске, који је значио неопходну доставу свих средстава за живот становништву у источном дијелу Српске.

Он је напоменуо да је та војна акција била мотивисана, прије свега, срамном одлуком Савјета безбједности УН који није дозовилио да се за бебе у бањалучком породилишту достави кисик, те да је пробој Коридора био неопходан.

Додик је изразио захвалност тадашњем руководоству Републике Српске и војној команди која је донијела одлуку да буде изведена ова акција и војницима.

„Питање је да ли би било Републике Српске да Коридор није успостављен, да није спојен источни и западни дио, а тиме и Српска са Србијом“, рекао је Додик новинарима након што је на Дугој Њиви положио вијенце на Спомен-обиљежје страдалима у операцији „Коридор `92“.

Додик је истакао да Република Српска и њен народ поштују своју историју, своје јунаке, борце за слободу, страдања у прошлости, те да му је драго када види да се на овом мјесту окупи што већи број младих људи.

Он је рекао да је Република Српска је данас стабилна заједница, напредна на свим пољима, те може да каже да је претрпјела огромне притиске који су били усмјерени на њен нестанак.

Додик је нагласио да је Република Српска у сталном сукобу са концептом унитаризације БиХ и покушаја централизације БиХ коју проводе неке велике силе и неке значајне земље у региону.

Он каже да би та централизација одузела аутономију Републици Српској, довела до њеног нестанка, што није била идеја људи који су овдје дали своје животе.

„Тада је била доминантна идеја самостална и независна држава и с том идејом је српски народ 1992. године ушао у одбрамбено-отаџбински рат, а Дејтонски споразум је направио креацију устава БиХ од два енитета и три народа“, напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се данас овдје живи у слободи, те да му је познато да у свим сегментима живота не функционише најбоље, али је нагласио да је и данас и увијек најважнија слобода.

„Боримо се за слободу свих овде, доживљавамо Републику Српску као државу, оличену као симбол слободе српског народа на овим просторима. То и јесте основна идеја пробоја Коридора“, закључио је Додик.

Код спомен-обиљежју на Дугој Њиви данас је, поводом 26 година од пробоја Коридора, Његово преосвештенство умировљени владика средњеевропски Константин служио парастос за 413 припадника војске и полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине погинулих у овој операцији. Потом су делегације положиле вијенце.

Архива