Додик и Цвијановићева у Бечу са привредницима и представницима Срба

16.06.2018 Актуелно
 
Присуствовали су и „Српском фесту“, који се први пут одржава у том граду. Истакнут је значај окупљања српске заједнице и културно-умјетничких друштава, јер се на тај начин чува српски језик и идентитет.
 
Делегација Српске присуствовала је и „Мулти-култи фесту“ у Леоберсдорфу.
 
Oчување српског језика, традиције и културе важно је за опстанак српског народа, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Институције Републике Српске остварују добру сарадњу са удружењима Срба у иностранству, поручили су званичници.
 
„Да чувамо идентитет, да не одустајемо од језика и писма и све оно што чини идентитетом српски народ. Прошли смо сатанизације, стављани на енгативну страну перцепицје“, истиче предсједник Српске.
 
„Увијек наглашавам дијаспори да нема потребе да било ко из Српске тражи помоћ дијаспори, сад ми помажемо, удружењима, цркви, да би они могли да раде на очувању језика, идентитета, традиције“, поручује премијерка Српске Жељка Цвијановић.
 
Као један од важних пројеката за очување језика, на иницијативу предсједника и премијерке Српске, недавно је покренут пројекат „Његујмо српски језик“, који у Аустрији спроводи представништво Српске у Бечу, а финаснира Влада Републике Српске.
 
„Ми посећујемо српске клубове да видимо колико има заинтересоване дјеце да уче српски језик, мислим да ћемо ускоро имати резултате и почети са пројектом“, наводи Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.
 
„Српски језик је потезима покушан да буде минимизиран потезима међународне заједнице, али он је важан, ми не прихватамо босански. Зато је важно да људи овде уче и знају“, поручио је Додик.
 
 
 
Додик: Српска жели да ојача формирање српских клубова у дијаспори

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска жели да ојача формирање српских удружења и клубова у дијаспори.

Додик, који је са предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић у Еслингену поред Штутгарта присуствовао „Завичајној вечери“, истакао је да окупљање Срба у удружења и клубове не вријеђа никога и изразио захвалност Њемачкој што је омогућила да се на овај начин изражава национална припадност Срба.

„Желимо да ојачамо формирање српског клуба у дијаспори. Рекли смо да је више него илузија стварање неког клуба дијаспоре БиХ. То данас не постоји и ми не желимо да дамо томе подршку“, рекао је Додик и додао да Срби имају осјећај припадништва и да међу њима нема пођеле, гђе год они били, преноси РТРС.

Додик је похвалио рад Представништва Републике Српске у Штутгарту, за које је рекао да је веома активно и одржава контакте са српском заједницом овђе.

„Покушавамо да их информишемо о свему ономе што се дешава код нас. Многи од њих веома често долазе у Републику Српску и веома добро познају ситуацију“, рекао је Додик.

Он је истакао да су сада у прилици да заједно са дијаспором креирају низ програма едукације и јачања програма изучавања српског језика, историје, културе, одржавања и формирања културно-умјетничких друштава, посебних клубова који се баве националном историјом…

„Веома је важна улога наших људи који овђе раде ради стабилности Републике. Никада не смијемо заборавити да су током рата многим донацијама помогли читаву заједницу, а помагали су и индивидуално својим породицама и рођацима, што је омогућило да преживимо готово најтежи историјски период за наш народ на том простору“, рекао је Додик.

Архива