Додик: Hећy дозволити да ce Српскoj умањe права

24.06.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да је војна операција „Коридор 92“ велика побједа која је синоним за постојање Републике Српске, за њено територијално обједињавање и спајање са Србијом.

Он је на обиљежавању операције „Коридор 92“ на Дугој Њиви код Модриче поручио да је српском народу на просторима Крајине, Посавине, Семберије, Романије, Херцеговине и других крајева увијек било важно да буде повезан са Србијом.

„Увијек су нас хтјели раздвојити од Србије. И онда кад смо наивно вјеровали да нам чине добро, зато су кроз историју увијек чинили све у функцији тог разједињења. Након ослобађања од Турака, Аустроугари су уз Дрину насељавали Бошњаке, само да би раздвојили Србе како би нас звали босанским, хрватским, па замислите и србијанским Србима говорећи да нисмо један народ, него да смо одвојени, раздвојени, смањени и умањени, како би лакше нама манипулисали и кроз историју и ратове готово нас преполовили“, рекао је Додик.

Он је навео да су Срби обједињени у свом историјском хтијењу за слободом преживјели, опстали и довели све у позицију да данас имају двије државе – Србију и Републику Српску.

„Страдања су огромна, много је наших сународника убијено само зато што су Срби, многи су страдали само зато што су вјеровали у Српску православну цркву, што су имали крсну славу. Зато је требало да будемо очишћени“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су у 20. вијеку уложили многе илузије ослободивши Србију и многе крајеве бивше Југославије и као државотворни народ поклонили слободу и Хрватима и Словенцима и муслиманима, који су с друге стране, у другој Југославији правили претпоставке за своје државе и сањали да ће Срби бити сатјерани у оно што се зове београдски пашалук.

Додик је нагласио да се на то није пристајало, те је, као предсједник Републике, изразио велику захвалност свим претходним руководиоцима, командантима и војницима, од Радована Караџића и генерала Ратка Младића, па до свих других зато што су повели српски народ.

Он је подсјетио како су неки хтјели да кажу да су само криви Срби и да су само Срби послани тамо гдје се суди за злочиначки подухват, а они који су чинили злочине из других народа, попут Насера Орића и хрватских генерала, нису одговарали за учињени ратни злочин.

„То је неправда, коју су поново смислили само за нас. И због тога су двије Југославије биле озбиљне српске заблуде и велики политички и историјски промашај, јер су раздвојили Србе у наивном увјерењу да имамо своју државу, да смо обједињени и да живимо на јединственом простору“, истакао је Додик.

Додик је рекао да Срби нису угрожавали слободе ни Бошњака, ни Хрвата ни Словенаца, те да су сви они, иако поражени у великим ратовима, били интегрисани у политичке системе власти и полако преузели власт и дефинисали националне политике и довели до распада Југославије.

„Истовремено су одговорност за распад Југославије и сукобе припремили за Србе. Они који су разбили суверену земљу нису одговорали. Нису ни дана одговарали, а нису ни дана кажњени“, напоменуо је предсједник Српске.

Он је додао да су они који су бранили слободу, иако су били суочени са историјским искуством које се не може заборавити, јер је Јасеновац био државни пројекат НДХ, опет наивно и великодушно прихватили и Хрватску и дали јој равноправни статус у оквиру Југославије.

Додик је додао да су Срби и касније, све до деведестих година, дали све потенцијале и градили Хрватску и Словенију, које су прве изашле из Југославије, те да су остали наивни бранећи Југославију.

„Ми Срби морамо искључиво да градимо наше двије државе, Републику Српску и Србију, а никакву Југославију, али исто тако ја као предсједник Републике нећу код вас да стварам још једну историјску илузију која се зове БиХ“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, не може БиХ бити држава Срба, јер је српска држава искључиво Република Српска.

„Они који нам говоре да ми треба да БиХ дамо дио националног поноса, дио националних права да би у њој наводно доминирали они који су доминанти и којих је највише, доводе нас поново у заблуду“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да нема намјеру да брани БиХ, већ да има намјеру да брани Републику Српску и српски народ.

„Нећу да дозволим да Република Српска у било каквим односима у БиХ смањи своју страну и да умањи своја права, јер ја немам права да то чиним пред онима који су страдали на овом Коридору, пред свих 30.000 страдалих у овом рату, пред оних 500.000 страдалих у Јасеновцу и свих који су страдали у јамама или који су страдали када су прелазили планине у Албанији“, истакао је Додик.

Он је поручио да су једине реалне и изгледне Република Српска и Србија.

„Немојте нам говорити ни о каквој причи о БиХ која треба да јача, да се гради као држава, јер то не може и не смије да нам се деси. Ојача ли БиХ, а смањи ли се Република Српска, овај народ овдје ће нестати. Наша слобода је искључиво везана на нашу државу и тамо гдје немамо државу немамо ни слободу“, поновио је Додик.

Он је указао на неопходност окупљања око Српске, те да јој се без оклијевања исказује лојалност и онда када можда не испуњава сва очекивања.

„Српска је ту да би била слобода за све и у то су вјеровали они који су гинули за њу да нам дају слободу и да живимо добро. Зато не смије бити илузија, ми не смијемо више да живимо ни за једну идеологију и нема ниједне политике изнад националне српске политике“, рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да та политика није усмјерена против других народа, против других који живе овдје, те да је њихова слобода дозвољена, гарантована Уставом и законима.

Додик је поручио и да српски народ није мањина, јер не постоје босански, хрватски, србијански или црногорски Срби, већ јединствен српски народ.

Предсједнику Српске данас је плакету за несебичну помоћ уручило Удружење грађана 12 километара за 12 звјездица из Осјечана.

Архива