Додик: БиХ неспособна да се суочи са таласом миграната

27.06.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да је Република Српске посљедњих неколико мјесеци упозоравала на талас миграната који ће значајно искомпликовати односе у земљи, „а БиХ је показала да за то нема никакав план“.

„Ми смо изашли јасно и што се тиче Републике Српске немамо могућност да организујемо никакве центре за мигранте гдје би они боравили макар и један дан. Не желимо уопште да прихватимо европску помоћ за те центре, јер сматрамо да је то увођење на мала врата дугорочног останка тих људи на простору наше земље“,  рекао је Додик.

Оцијенио је да би боравак миграната на простору Републике Српске закомпликовао већ „ровиту“ ситуацију која је оптерећена сложеним односима између народа, као и да би угрозио безбједност.

Додик је на питања у вези с тврдњом да постоје бројни докази да британске обавјештајне службе имају прислушни центар и да прате државни врх Републике Српске, као и да претпостваља да је иста ситуација и у Србији, рекао да је цинично то што се као изговор за тако нешто користи наводна контрола поштених и фер избора „а у ствари они раде на својим дугорочним пројектима“.

„Дугоорчни пројекат Британаца је стварање унитарне и централизоване БиХ, а ми смо против тога“, рекао Додик и навео да је такође цинично што говоре да подражавају Републику Српску, „а онда улазе у, по њима, суверену земљу без иккаве дозволе локалних власти“.

На питање да ли ће српске странке изаћи јединствено на изборе, Додик је рекао да су оне увијек политички јединствене, али да постоје и они који сада формирају партије како би се политички окористили на тим изборима.

„Ми смо на мјестима гдје су Срби доминатни и важно нам је да тамо задржимо локалну власт“, рекао је, али и додао да се боре и за Парламентарну скупштину БиХ.

Додик је рекао да Република Српска помаже Србе на Косову и Метохији, оцијенивши да најбоље разумије кроз шта они пролазе и какве притиске трпе од међународне заједнице.

„Као што хоће да нестане Република Српска, тако хоће и да нестану Срби са КиМ. Ми то разумијемо можда и више од неких људи из Србије“, навео је Додик.

Предсједник Српске присуствовао је данас у Краљеву заједничкој вјежби Војске Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Србије „Заједнички удар 2018“.

Архива