Додик: Бореновић злоупотријебио Анкетни одбор

29.06.2018 Актуелно

Он сматра и да је дошло и до злоупотребе институција, те да неко намјерно држи тај предмет у Тужилаштву и бира вријеме када ће нешто чинити или не чинити. Мандат је злоупотијебио и Анкетни одбор, рекао је Додик, због чега његов извјештај неће добити подршку у Народној скупштини. На случају Давида Драгичевића још једном је показана неспособност тужилаштва, рекао је Додик, истакавши да он на то упозорава годинама. Они нису урадили свој посао и за то би требало да одговарају, поручује Додик.

„Једино што остаје јесте да МУП или ја поднесемо кривичну пријаву против поступајућег тужиоца за нечињење и за то постоје разлози. Овдје неко намјерно држи овај случај, намјерно бира вријеме кад ће чинити или неће чинити. То је потпуна неодговорност. Све што се буде дешавало у будућности биће везано за тужилаштво и ту је одговор за све“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да институције не именују тужиоце и да то чини неко други, јер су прије десет година странци наметнули систем који нема одговорности према јавности и инстутицијама. Коментаришући најаву предсједника ПДП-а и Анкетног одбора, Бранислава Бореновића, да ће њега и министра унутрашњих послова Драгана Лукача тужити за клевету због њихових изјава о раду Анкетног одбора, Додик је поновио да је Бореновић злоупотријебио указано повјерење и да није имао манадат да квалификује дјело.

„На основу оних које је саслушао није ни могао да закључи оно што је закључио, а могао је да саслуша и оца настарадалог младића и неке важније јавне раднике“, додао је Додик.

Анкетни одбор злоупотријебио је мандат јер је у рад укључио и лице са подигнутом и судски потврђеном оптужницом за кривично дјело, које је потом испитивало највише званичнике МУП-а и правосудних институција, што је до сада незабиљежен случај, рекао је министар Лукач.

„Биће ми драго да се појавим и поновим оно што сам већ рекао на сједници Анкетног одбора. Ријеч је о злоупотреби, јер је преузео извршну и правосудну власт и остало је само да постане егзекутор“, нагласио је Лукач.

Додик је поновио да, због очигледних злоупотреба, посланици СНСД-а неће гласати за предложене закључке Анкетног одбора.

Наставак сједнице Народне скупштине, на којем је предвиђена и ова тачка, заказан је за понедјељак.

Архива