Cпоменик y Aндрићграду носи поруку o очувањy српског идентитета

28.06.2018 Актуелно

 „Сматрам да је споменик требало подићи и раније. Али, ево, чекало је Емира Кустурицу, његове идеје и подршку да се то учини“, рекао је Додик новинарима у Андрићграду.

Он је истакао да споменик носи поруку да су Срби имали изграђен идентитет, који је очуван и у условима када су били под присилом да преузимају другу вјеру, али да истовремено нису заборавили своје поријекло и чинили су све да обновом Српске православне цркве очувају српско национално биће и српски народ у цјелини.

Према његовим ријечима, да није било тог чина обнове идентитета Српске православне цркве, питање је шта би било са Србима на овим просторима.

„Историја и догађаји кроз историју, који су нам познати, говоре о томе да је циљ многих покрета и идеологија, који су на овим просторима били освајачи, био управо уништавање идентитета српског народа“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да није било обнове, коју је спровео патријарх Макарије и да није било Мехмед-паше Соколовића, који је свом брату дао ферман да обнови Српску православну цркву, шта би остало од српског идентитета и народа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, генерални секретар у кабинету предсједника Србије Никола Селаковић, Његово високопреосвештенство митрополит дабросански Хризостом и академик Матија Бечковић открили су данас у Андрићграду споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију.

Споменик браћи Соколовић, који се од данас налази на улазу у град од камена, дјело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврила Принципа постављене у Београду.

Споменик је откривен током церемоније обиљежавања стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату.

Архива