Братунац: Пуштен у рад систем за наводњавање

21.06.2018 Актуелно

 

Он је, приликом свечног пуштања у рад система за наводњавање у Братунцу, рекао да му је драго што је пројекат који ће трајно ријешити проблем наводњавања успјешно реализован баш у овој општини и захвалио општинским и републичким органима.

Додик је истакао да једино општина Братунац има цјеловито ријешен проблем наводњавања.

„Покушавамо да водимо рачуна, прије свега о примарној пољопривредној производњи. Могу да кажем да се Влада Српске опредијелила да субвенционира 15 одсто од продајне цијене малине, што говори о томе да желимо да подржимо и очувамо ту производњу, колико год то било тешко“, рекао је Додик након што је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стевом Мирјанићем и начелником општине Братунац Недељком Млађеновићем свечано пустио у рад систем за наводњавање.

Додик је истакао да би то могло да буде близу 40 фенинга за килограм малине.

Он је истакао да има много пројеката који ће бити реализовани у Братунцу.

„Знамо да морамо да радимо на новим радним мјестима, али Влада у данашње вријеме може да обезбиједи комуналну инфраструктуру, као услов да привуче инвеститоре. Влада не може да прави фабрику, али може да стимулише људе на различите начине да уреде најбоље могуће свој простор и да тај простор буде стимулативан за производњу“, рекао је Додик.

Он је додао да, захваљујући начелнику и опредјељењу општине, капитална улагања на овом подручју треба да допринесу једном циљу – да омогуће да људи остану на овом подручју и да се створи привредна активност која омогућава нову производњу.

„Политичари вриједе онолико колико оставе иза себе. Драго ми је што је начелник општине коначно сабрао цифру и рекао да је то око 90 милиона КМ
уложених овдје“, рекао је Додик.

Говорећи о изградњи моста Братунац-Љубовија, Додик је напоменуо да он, нажалост, још није завршен због неких административних проблема на нивоу заједничких институција БиХ.

„Срамота ме је сваки пут кад одем у Србију и кад ме предсједник Александар Вучић упита докле је то стигло, а ја не могу ништа да одговорим. Ништа се није отело из руку као та прича о мосту, јер то није било у нашој надлежности“, навео је Додик.

Он је истакао да су мост и гранични прелаз кључно питање за општине Братунац и Сребреница и за цијели овај крај.

„Могли смо то да имамо прије неколико мјесеци, али свакако ћемо то имати убрзо“, поручио је Додик.

Он је најавио да ће пут од Дрињаче до Скелана поново бити рехабилитован и уређен како би иза ове политичке гарнитуре остао сређен овај пут уз српску Дрину која је кроз историју опјевана и присутна у колективној свијести Срба.

„Баш са ове стране Дрине хоћемо да имамо сабораћајну комуникацију која ће привући људе да овдје остану и да ојачамо Републику Српску“, рекао је Додик.

Додик је навео да је недавно читао историјске књиге у којима се наводи да су Аустроугари још у вријеме анексије БиХ, када је наводно требало да истјерају Отоманску империју, свјесно овдје насељавали друге народе да би „разбили“ тај физички додир између Срба с обје стране Дрине и подијелили их.

„То говори о томе да је ово увијек био, не само за нас, него и за велике силе, стратешки простор, о коме ми морамо и желимо да водимо рачуна“, поручио је Додик.

Архива