Братунац и Сребреница стратешке за Српску, наставља се улагање Владе

21.06.2018 Актуелно

 Додик је рекао новинарима у Братунцу да је овој општини одобрено 5,6 милиона КМ за реконструкцију пута од Дрињаче до Скелана уз ријеку Дрину.

„Ми желимо да стабилизујемо тај пут и сматрамо да је власт на нивоу БиХ потпуно занемарила овај путни правац и овај крај. Изградња тог пута значи оживљавање овог краја које је изузетно плодно, налази се уз ријеку Дрину која за нас представља веома значајну дестинацију не само у историјском, него и у емотивном смислу“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у овај крај у посљедњих осам до десет година у разне пројекте уложено око 90 милиона КМ директних средстава Владе Републике Српске и то све у функцији обичних људи.

„Ми знамо да то није довољно, јер смо сви свјесни да смо на подручју ове општине имали огромну штету прије свега у ратним дешавањима“, рекао је предсједник Републике.

Говорећи о данашњем пуштању у рад система наводњавања, Додик је рекао да је то од великог значаја јер је тај систем обухватио готово цијелу општину Братунац и дошао до најудаљенијих парцела што омогућава квалитетну и сигурну пољопривредну производњу без обзира на сушна љета, те повећање приноса.

„За то смо уложили око 9,2 милиона КМ. То су средства Владе Републике Српске и општине Братунац и мислим да смо захваљујући овом пројекту највише помогли пољопривредницима“, истакао је Додик након што је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Стевом Мирјанићем и начелником Братунца Недељком Млађеновићем пустио у рад систем за наводњавање, који обухвата 22 система за наводњавање 436 хектара малине.

Изграђено је 16 бунара, шест водозахвата, шест сабирних комора, 22 резервоара за воду, 102 километра цјевовода и 44 пумпе.

Он је нагласио да ће се од откупне цијене малине, која ће бити утврђена, платити 15 одсто подстицаја чиме се желе подстаћи произвођачи.

„На овом нивоу то је сада око 40 фенинга, тако да и у том погледимо желимо и хоћемо да помогнемо људима који тешко раде на својим имањима и зарађају новац“, нагласио је Додик.

Архива