БиХ није суверена земља – приоритетно заштитити позиције Српске

21.06.2018 Актуелно

 

Он је истакао да је понижавајуће за БиХ што у њу са стране долазе трећеразредни политичари и доносе рјешења која се тичу народа који живи у БиХ, додавши да су „сви овдје слуђени“ од међународне заједнице.

„Ако не буде јединства да се међународни фактор стави на мјесто на којем јесте у другим земљама и да се мане управљања, ми не можемо ништа направити“, навео је Додик за портал „Вијести“.

Он је додао да се у БиХ „на врх стављају“ утицаји неких амбасадора, као и представника ЕУ, иако у оквиру саме ЕУ постоје озбиљни проблеми.

„Велике фирме долазе са стране, купују овдје предузећа, гасе њихову производњу и убацују своју робу“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је у том погледу упозорио да је „сарајевска чаршија“ својом поданичком политиком „спремна да уништи све и да уништава све“. „Она је поданичка у име цијелог народа. Ако се БиХ не извуче из међународног управљања – ово никуда не води“, упозорава Додик.

Додик, који је на предстојећим изборима кандидат владајуће коалиције у Српској за српског члана Предсједништва БиХ, рекао је да ће са те позиције поштивати уставни поредак у БиХ, али приоритетно штитити интересе и позицију Републике Српске, те да неће дозволити да она буде понижавана и сатанизована.

„Мени је примарна Република и идем да ојачам њену позицију“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да највећи проблем односа у БиХ јесте управо непримјерено учешће странаца у прошлим временима у девастацији уставног поретка.

„Видимо многе застоје на многим мјестима, и између конститутивних народа и између ентитета, док се заједнички ниво показао као потпуно неефикасан“, рекао је Додик.

Додик је увјерен да заједничким нивоом власти у БиХ нису задовољни ни Срби, ни Бошњаци, ни Хрвати.

„Требало би да тај заједнички ниво буде од користи свима. Као члан Предсједништва радио бих управо то – да нико ником не смета и да промовишемо другу атмосферу, која подразумијева потребу покретања, а не заустављања“, истакао је Додик.

Он је навео да Предсједништво БиХ није важно са становишта моћи и одлучивања, али јесте са становишта координације, што оно никада није чинило између два ентитета.

„Раније се покушало да Предсједништво буде изоловано као независан орган који наводно нешто одлучује, а Савјет министара направи владом, а не помоћни орган Предсједништва“, подсјетио је Додик.

Он је упитао зар за функционални рад у БиХ не би било боље да у рад Предсједиштва на важним унутрашим питањима буду укључена и два предсједника ентитета.

„Шта се може потписати на међународном плану ако нема подршке ентитета? На крају се све врати на овај ниво, и ако ту нема сагласности – онда имамо проблем“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да актуелни члан Предсједништва из Републике Српске Младен Иванић није учинио ништа посебно за Српску, већ је „отаљавао посао“, и чинио да Српска не буде онолико присутна и јака колико је била у ранијем периоду.

„Док је члан Предсједништва БиХ био из СНСД-а, Република Српска била је питана и незаобилазна, а сада није питана. Иванић има право на самозадовољство, али он није вриједан и ангажован и спреман је да попусти“, рекао је Додик и додао да жели да Српска буде питана и да значајно повуче економски развој.

Додик је додао да је, према одређеним истраживањима, у његову корист повећана разлика између њега и Иванића када је ријеч о подршци бирача.

„На неким подручјима има подршку, као што је у Бијељини, али у свим другим мјестима губи – од Бањалуке, па до Требиња. Они тврде да анкете нису важне, а да су у њихову корист – не би могли живјети од њихове галаме“, каже Додик.

Говорећи о односу према друга два конститутивна народа у БиХ и њиховим политичким представницима, Додик је нагласио да нема намјеру да чини било шта лоше Бошњацима и Хрватима, али да ће да брани интересе српског народа и Српске, по чему се неће разликовати од Бошњака и Хрвата који ће исто то чинити – бранити своје интересе.

„Све друго је спекулација“, поручио је Додик, поновивши да се главни политички проблем налази на нивоу Федерације БиХ и заједничких органа БиХ.

Архива