Жалосно је што се велика породична трагедија злоупотребљава у политичке сврхе

29.05.2018 Актуелно

 

„На страни сам оних који се залажу за правду из најчистијих мотива, али веома замјерам онима који ово злоупотребљавају и покушавају остварити неку другу своју или политичку агенду“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што је ова велика породична трагедија, која никога не може оставити равнодушним, ушла у сферу политизације и стављања у политички контекст.

Говорећи о свом иступу на посебној сједници Народне скупштине 10. маја која је била посвећена овом трагичном случају, Цвијановићева је рекла да је хтјела да укаже да парламент није мјесто гдје ће се рјешавати одређена очекивања, те да се не скрнави и не дира политичким расправама оно што се веже за људски и породични дио, што јесте трагедија и туга, што је зло и несрећа која никога нормалног не може да остави равнодушним.

Она је нагласила да се плаши да постоје људи који ову трагедију злоупотребљавају, који немају добре намјере и који нису пријатељи родитељима настрадалог младића, те да има оних који ово промовишу као политички циљ и политичку агенду, којима је стало само да се укаже на институције као проблематичне или да се на њих обрушава.

Цвијановићева је напоменула да је Министарство унутрашњих послова већ дуже вријеме мета напада причама о паравојним формацијама, милитаризацији, набавци оружја…, те да вјерује да су грађани довољно свјесни да су то разумјели.

Изразивши жаљење што је МУП мета и што је криминализован на веома ружан начин, Цвијановићева је нагласила да институције треба оставити да раде свој посао, а друштво не смије да их у томе омета, те да нико никога не може да квалификује како жели и криминализује, ни страдалог младића, а ни људе који раде у институцијама.

„Моја улога у томе је да инсистирам да институције раде свој посао професионално и да разријеше овај процес који је болан и мучан за свакога, а плашим се да има оних који ометају институције да дође до његовог завршетка“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да не воли да види позорницу од нечега што је проузроковано трагедијом, нити да се људи квалификују најтежим ријечима, а да за то нема доказа.

„Згрозим се када чујем од неког политичара да даје тешке ријечи које су личне квалификације и које нема право да даје. Не можете криминализовати људе само зато што их не волите или мислите да имате право то да радите. Нема то нико право да ради“, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да нико не ремети окупљања грађана у Бањалуци, нити је неко рекао да има нешто против тога, иако таква окупљања носе одређене ризике.

Премијер Српске је поновила да се мора остати на институционалном путу јер је то једини пут који улива сигурност.

„Сматрам да је вриједност институција у томе да одбаце оне који не ваљају, а да промовишу и раде и наставе да живе на основу рада оних који ваљају и до сада су наше институције то успјевале“, нагласила је Цвијановићева.

Коментаришући иступ предсједника Анкетног одбора Народне скупштине Бранислава Бореновића у вези са изјавом министра унутрашњих послова Драгана Лукача, Цвијановићева је рекла да је Лукач веома јасно образложио због чега је одбио да одговара на питања пред одбором и његово је право да изнесе свој став.

„Зашто би се некоме оспорило то право да изнесе свој став, а неко други има сва могућа права. Ту се ствари морају избалансирати. Овдје се дешава једна свеопшта манипулација“, констатовала је премијер Српске.

Она је оцијенила да онај ко је на челу одбора треба да одржи кредибилитет тако важног скупштинског тијела, посебно када је ријеч о једној овако веома озбиљној теми као што је смрт младог човјека.

„Да би предсједник одбора нешто изнио као став тог одбора то мора да усагласи са члановима, а колико сам разумјела није усаглашено. Он користи политичке формулације, даје политичке квалификације за посао који је врло осјетљив и који мора да покаже да смо људи, да поштујемо оно што нам је задато као обавеза да радимо, да смо људи према другим људима, да смо професионални у свему томе и да смо оправдали повјерење као народни посланици јер су као народни посланици добили тај задатак“, рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је навела да у одбору треба да учествују кредибилни људи и да се са пажњом опходе према трагичној ситуацији, али да је очигледно да то није био њихов циљ.

Цвијановићева је оцијенила да је ријеч о свеопштој манипулацији, те да Анкетни одбор треба, на основу повјерења које је добио од Народне скупштине, да ради свој посао професионално.

„Правити од тога позорницу – с тим се не слажем, а мислим да праве. То не доприноси ономе што је њихов задатак – доћи до истине“, закључила је Цвијановићева.

Архива