Захвалност Русији за све што је учинила за Српску

29.05.2018 Актуелно

„Цијеним када Руси дигну глас или руку у Савјету безбједности када се дискутује о БиХ јер извјештаји о БиХ који тамо иду од високог представника садрже много неистина, лажи, тенденциозних и обојених ствари“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о званичној посјети предсједника Републике Српске Милорада Додика Економском форуму у Санкт Петербургу и састанку са руским предсједником Владимиром Путином, Цвијановићева је рекла да су ту ствари институционално постављене.

Она је рекла да је предсједник Српске много пута боравио у Русији, те да овај форум из године у годину има све већи значај.

Премијер Српске је истакла да Српска жели и даље да гради партнерске односе са Русијом.

„Ми смо захвални за сву помоћ и веома цијеним шта је Русија за нас урадила“, рекла је Цвијановићева, додајући да постоје многи који су заговарали санкције против Русије, али се радо појављују на Економском форуму у Санкт Петербургу.

Она је навела да цијени и бројне руске инвестиције у Српској, којих у будућности треба бити и више, те да жали што није реализован пројекат гасовода „Јужни ток“.

„То је један огроман и добар пројекат који је био засутављен на начин како је заустављен, а ми смо претрпјели велику штету са аспекта креираних идеја, рјешења, планова које смо имали и одобрења која смо добили да у томе учествујемо“, додала је Цвијановићева.

Говорећи о европском путу земаља западног Балкана, Цвијановић је за РТРС рекла да је он нејасан, те да не може ћутати о томе само зато што то неко не воли чути, поготово од „западњака“.

Она је рекла да је, анализирајући кретање земаља западног Балкана на европском путу, након недавног самита у Софији, закључила да у том смјеру влада прилично суморна атмосфера и додала да жали због тога.

Цвијановићева је подсјетила и да се на сличном самиту у Солуну, прије 15 година, говорило да постоји европска перспектива земаља овог региона.

„И ви, заправо, опет позиционирате ствари на исти начин да потврђујете европску перспективу једног простора који је тотално рањен и несрећан, притиснут и од њих и од других, и који никако не може да артикулише себе и свој политички став, а не може да изађе ни из тог економског притиска јер немамо искрена партнерства с друге стране. Лаж је кад вам то кажу“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је упитала „шта је ријешено у овом региону“. „Да ли су то односи између двије етничке заједнице у Македонији? Нису. Да ли је ријешено питање односе Приштине и Београда, није. Ми у БиХ, Срби, Хрвати и муслимани се уопште не размијемо. Сада се мање разумијемо. Уопште нису бољи односи Београда и Загреба“, констатовала је Цвијановићева.

Она је рекла да на овим просторима влада закована ситуација у којој се повремено у јавност иде са позитивним одлукама јер је понекад потребно да се „мало слаже и ствари уљепшају, иако се у суштини ништа не дешава“.

Цвијановићева је рекла да је сматрала врло важном Реформску агенду у БиХ, која је економско социјалног типа и концепт који омогућава да овдашње власти увјежбају прво координацији, крећу се на европском путу и раде све што морају да раде. „Али, ми смо опет застали“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући посјету турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву, Цвијановићева је оцијенила да она није донијела никакву корист за овдашње институције, већ је била у функцији филтрирања кандидата СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Она је навела да је на том плану требало да СДА дође до кандидата који је сада изабран /Шефик Џаферовић/ и који ће „трчати трку за бошњачког члана Предсједништва БиХ“.

Она је навела да је Ердоган, на свој начин, дошао да пошаље поруку ко треба бити кандидат СДА, поновивши да је посјету доживјела као класичну политичку причу у оквиру предизборне кампање, која постоји на оба терена /у Турској и БиХ/.

Архива