Више од седам милиона КМ за студентски дом и фискултурну салу

05.05.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је, након што је посјетила ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи и Студентски центар у Источном Новом Сарајеву, навела да ће за нови студентски дом бити обезбијеђено шест милиона КМ, а више од милион КМ за доградњу школе и изградњу фискултурне дворане.

„Тиме показујемо свој однос, не само према области образовања, него уопште према овом простору. Важно је да Влада у континуитету овдје обезбјеђује боље услове за живот и сарађује са локалним заједницама. Свугдје гдје имамо активизам локалне заједнице и гдје можемо да комуницирамо ми реагујемо на прави начин“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је за студентски дом већ сачињена документација, те изразила наду да неће бити проблема током понуда и избора извођача радова.

„Наше амбиције су да дјеца у школи имају фискултурну дворану и ученички простор до почетка школске године, а да студенти најдаље до зиме буду смјештени у новом дому“, нагласила је Цвијановићева.

Студентски домови у Лукавици у којима тренутно борави 160 студената већ годинама су неусловни. Захваљујући одлуци Владе до почетка наредне године студенти ће имати нове објекте са проширеним капацитетом.

Влада Српске је кроз циклус од 12 година уложила више од 200 милиона марака у обнове основних школа широм Српске, 105 милиона у објекте високог образовања и студентског стандарда, те 10 милиона у средњошколске објекте. И у наредним годинама улагаће се у инфраструктурне пројекте, посебно на истоку.

Она је истакла да су у Источном Сарајеву у претходном периоду реализоване велике инвестиције, укључујући стратешки важну инвестицију – нову болницу.

Цвијановићева је изразила задовољство због тога што је Влада Републике Српске у много бољој финансијској ситуацији и у могућности да покрене велики циклус пројеката у свим општинама.

Подсјетила је да је јуче усвојен ребаланс буџета и већ планирано неколико важних пројеката, најављујући да тек предстоји реализација још неколико десетина пројеката у Српској.

„То значи стабилност и извршење буџетских обавеза, а види се и наше опредјељење да тај новац у пуно већој мјери одлази на капитална улагања, од којих ће наше становништво имати користи“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се најављене инвестиције односе на изградњу школа, пројекте у области културе, водоводе, те доградњу објеката у малим сеоским срединама.

Према њеним ријечима, то је једна листа пројеката, а друга листа тек слиједи.

„Балансирају се пројекти републичког карактера са онима искључиво локалног карактера“, напоменула је Цвијановићева.

Она је истакла да је реконструкција Банског двора у Бањалуци веома значајна инвестиција, те навела да су у том граду у изградњи многе саобраћајнице и кружни токови, као и изградња позоришта у Источном Сарајеву.

Цвијановићева је, након посјете Студентском центру, ручала са студентима у студентској мензи.

Архива