Успјешна инвестиција у „Зеохем“ довољан доказ за нова улагања

07.05.2018 Актуелно

 

Додик је изразио задовољство због чињенице да је изградња фабрике „Зеохем“ у Зворнику приведена крају и да већ сада има стабилну производњу.

„Републике Српска је увијек спремна да подржи и на најбољи могући начин подстакне и стране и, наравно, домаће инвестиције“, рекао је предсједник Српске након званичног отварања фабрике „Зеохем“ са предсједником Управног одбора компаније „Кеми папир холдинг АГ“ /ЦПХ Цхемие + Папиер Холдинг АГ/ Петером Шаубом и извршним директором те компаније Петером Шилдкнехтом.

Додик је нагласио да му је драго да овдје види успјешну повезаност домаће компаније „Алумина“ и страног инвеститора, што довољно говори о томе да сарадња може да буде продуктивна.

Он је нагласио да је Република Српска препозната као мјесто сигурног инвестирања јер је стабилна политички и институционално и нема никаквих изазова који би могли угрозити њену стабилност.

Додик је захвалио и градоначелнику Зворника Зорану Стевановићу који је са Градском управом био на услузи за брза рјешења административне природе и изразио увјерење да и органи Републике Српске дјелују на исти начин.

Предсједник Управног одбора компаније „Алумина“ Милорад Мотика рекао је да искрено жели да пуштање у рад фабрике „Зеохем“ подијели са пријатељима и дугогодишњим сарадницима из швајцарског „Зеохема“, који су одлучили да инвестирају и прошире производњу изградњом фабрике у Зворнику.

„Част ми је да сам био на челу тима сарадника када смо донијели одлуку да потпишемо дугорочни уговор о сарадњи са ‘Зеохемом’. Сматрамо то стратешким пословним циљем, веома важним за будућност и просперитет `Алумине`“, рекао је Мотика.

Подсјећајући да је од почетка децембра прошле године „Алумина“ из својих погона почела да снабдијева „Зеохемову“ фабрику у Зворнику сировинама за њен производни процес, Мотика је истакао да се полупроизводи за рад ове фабрике праве у „Алумини“, што је велико признање за све запослене, али и охрабрење за даље пословне планове.

„Захваљујући пословној сарадњи и стратешком партнерству са ‘Зеохемом’, компанија ‘Алумина’ обезбјеђује тржиште за наредних десетак година не само у производњи силикагела и специјалних зеолита, него и постојећих производа из свог производног програма које пласирамо нашим пословним партнерима у Кину, Америку и овдје у фабрику у Зворнику“, рекао је Мотика.

Мотика је захвалио пријатељима из „Зеохема“ који су вјеровали у „Алумину“, у њене радне људе и руководство, да дођу у Зворник са дугорочном инвестицијом и нагласио да је са овом новом фабриком почела нова ера у Зворнику.

Фабрика „Зеохем“ за прераду зеолита и хроматографских гелова, у чију изградњу је уложено више од девет милиона швајцарских франака, отворена је данас у Зворнику.

Швајцарска фирма „Зеохем“, која је дио групације „Кеми папир холдинг АГ, недавно је пустила у погоне све производне линије новоизграђене фабрике у Зворнику.

Фирма „Зеохем“ из Швајцарске купила је прије нешто више од годину дана 5.400 метара квадратних индустријског земљишта у Зворнику са намјером да изгради производни комплекс који би производио молекуларна сита у праху, специјалне зеолите, као и силикатне хроматографске гелове.

Овај пројекат увелико повећава компетитивност компаније на глобалном нивоу, јер ова новоизграђена фабрика у Зворнику, осим постојећих у Швајцарској, САД и Кини, своје производе пласира на све континенте.

Нова фабрика „Зеохем“ недавно је почела са радом и тренутно запошљава 39 радника.

Архива