У Предсједништву БиХ нећу попуштати ни у једном сегменту када је ријеч о интересу Српске

30.05.2018 Актуелно

 

Додик је рекао новинарима послије састанка са деканом Факултета политичких наука Драганом Симићем да је његова улога да аномалије у БиХ између устава и праксе покуша довести у ред у корист Републике Српске.

Он је истакао да њега бирају Срби и Република Српска и да нема никакву обавезу према БиХ, него само обавезу да очува мир и ништа више.

Додик је истакао да су флоскуле попут оних „да свима буде боље“ давно историјско гробље, наводећи да није ригорозан нити искључив, али да је научио да су Срби због заблуда које су имали, стварајући прву и другу Југославију, страдали.

„А, на крају тог страдања су оквалификовани као лош народ, па чак умало и геноцидан, кроз арогантни приједлог британске стране која је предложила Савјету безбједности УН да Срби буду проглашени геноцидним народом. Замислите, а Нијемци нису. У сваком случају, то је игра великих“, рекао је Додик и истакао да не може да прихвати такву атмосферу.

Он је навео да је БиХ изведена јер се за тај ниво не бира ниједан орган власти него саставља – члана Предсједништва из Репубике Српске бира српски народ, бошњачког бошњачки, а хрватског хрватски, Савјет министара бирају ентитети, долазе људи које ентитети одаберу.

„Према томе, прича коју је наметнуо високи представник да је БиХ надређена ентитетима сигурно неће моћи проћи. Ја им поручујем да уопште не рачунају на тако нешто. А побиједићу сасвим сигурно“, изричит је Додик.

Додик је напоменуо да је Југославија била заблуда, али да БиХ не смије да буде нова заблуда Србима.

Он је истакао да је Република Српска држава према свим елементима међународних квалификација, још из Монтевидеа 1933. године када је написано шта представља елементе државе.

„Многе државе су на бази тога настале, само нама не дају међународно признање. Али, то не значи да ми треба да одустанемо“, навео је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да га не интересује ко ће бити у Предсједништву БиХ од представника друга два народа, јер је то њихова ствар.

„Као што они неће утицати на избор српског народа, нећу ни ја на њихов избор. Немам никакве жеље за тим. На крају крајева, то није неко жељено мјесто, што се мене тиче. Тамо идем да поправим позицију Републике Српске и само због тога. Немој нико ништа друго да очекује од мене“, рекао је Додик.

Истичући да БиХ није држава него је састављена и има само међународно признање и међународни оквир, Додик је рекао да унутрашњи суверенитет припада ентитетима.

Додик је напоменуо да БиХ има Савјет министара који је помоћни орган Предсједништва и једини извршни орган на нивоу БиХ је Предсједништво.

„То је направљено у концепту да БиХ уважи унутрашњу структуру, а све године од Дејтона су покушај да се промијени та унутрашња структура и да се наметне надлежност заједничких институција БиХ надлежности ентитета, што уопште није у духу ни писму Дејтонског споразума“, рекао је он.

Додик је истакао да је то ароганција међународне заједнице која је путем високих представника мијењала праксу.

„И онда се чуде зашто БиХ има такву нејасну ситуацију. Имате један систем написан у уставу и реалну праксу која није у складу са уставом“, рекао је Додик, који након састанка са деканом ФПН-а држи предавање студентима овог факултета о дејтонској Републици Српској.

Архива